Шоколадът е по-полезен от някои плодове 07.02 | 12:30
Черният шоколад предпазвал от сърдечно-съдови заболявания и рак
Учени са установили, че шоколадът съдържа много повече полезни вещества от някои плодове, съобщава британският вестник Sun.
В изследване, направено от центъра за здравословно хранене на Hershey, се установило, че натуралният черен шоколад съдържа огромни количества антиоксиданти и полифеноли, които предпазват тялото от сърдечни-съдови заболявания и рак.
Дебра Милър, главният ръководител на изследването, казва, че след това проучване, трябва да обявим шоколада за "супер храна”.
"Какаовите семена трябва да бъдат смятани за "супер плодове", а продуктите, създадени от какаови семена като какаото на прах и черният шоколад - за "супер храни", добавя тя.
С термина "супер храни" се означават продукти, които имат високо съдържание на антиоксиданти.
Антиоксидантите са група биохимични вещества, които действат благоприятно и отпускащо върху човешкия организъм. Основното им свойство е унищожаването на свободните радикали в организма.
Наличието на свободни радикали спомага за възникването на белодробни, сърдечно-съдови и неопластични заболявания. Смята се, че във всяка клетка на тялото ежедневно се произвеждат около 10 хиляди свободни радикала. Те присъстват нормално и в нашия организъм, като всеки един от тях съществува в продължение само на малка част от секундата, но уврежданията, които оставя след себе си, са необратими.
Тези частици водят до увреждане на клетъчните мембрани, молекулите на ДНК, като се превръщат в основна причина за процеса на стареене на клетката.
Антиоксидантите не само унищожават свободните радикали, но и подобряват физиологията на организма, като го предпазват от вируси, бактерии, токсични вещества и подобряват имунната система.
Хора, в менюто на които често присъстват храни, богати на антиоксиданти, по-рядко боледуват и имат относително добри съпротивителни сили, т. е. консумацията на такива здравословни и питателни продукти е най-добрата превантивна мярка срещу действието на опасните частици.
Учените направили съпоставка между полезните вещества, които се съдържат в една порция черен шоколад, какао, топъл шоколад, плодов сок, боровинки и нарове. Те установили, че черният шоколад и какаото съдържат много по-голямо количество антиоксиданти и флавоноиди, отколкото всички други, изследвани продукти.
Флавоноиди са природни полифеноли, които имат способността да укрепват стената на капилярите. Повечето флавоноиди функционират в човешкото тяло като.антиоксиданти. В това си качество те спомагат за неутрализиране високо реактивни съединения на кислорода и предотвратяват разрушаването на клетките.
Водещи
-
Боряна Димитрова: Лек спад за ГЕРБ, лек ръст за ПП - ДБ
При по-високото участие в изборите намалява относителната тежест на част от партиите, спада и...
16.12 | 21:00
-
ЕС отстъпва от забраната на коли с двигатели с вътрешно горене през 2035 г.
Автопроизводителите ще могат да продават ограничен брой бензинови и хибридни модели при...
16.12 | 20:45
-
Калоян Паргов: БСП държи на редовния бюджет
Оставката на ИБ е с цел колективната отговорност пред партията в тази тежка ситуация, заяви той
16.12 | 20:30
-
ЕС санкционира шефа на Националното движение „Русофили" Николай Малинов
Санкциите включват замразяване на активи и забрана за пътуване на висшите представители на...
16.12 | 20:15
Най-четени
-
Politico: Лидерите на България и още 7 страни от ЕС искат пари, т.к. руската заплаха се засилва
Според властите им разходите за осигуряване на сигурността в региона не трябва да се поемат от...
16.12 | 14:45
-
Скъпотия? Ето кой плаща най-здраво за ЧНГ
Данните показват, че огромна част от туристите са направили своите резервации още през...
16.12 | 12:45
-
Александър Колячев: КЗП следи цените на 5 млн. продукта ежедневно 2
И посочи, че зелето е чудесен традиционен продукт, който в момента е на добра цена.
16.12 | 12:15
-
От ЕП обясниха защо искат имунитета на Илхан Кючюк
От офиса на Кьовеши не съобщават къде се води въпросното разследване – в София или в Брюксел
16.12 | 17:00