Шоколадът е по-полезен от някои плодове 07.02 | 12:30
Черният шоколад предпазвал от сърдечно-съдови заболявания и рак

Учени са установили, че шоколадът съдържа много повече полезни вещества от някои плодове, съобщава британският вестник Sun.
В изследване, направено от центъра за здравословно хранене на Hershey, се установило, че натуралният черен шоколад съдържа огромни количества антиоксиданти и полифеноли, които предпазват тялото от сърдечни-съдови заболявания и рак.
Дебра Милър, главният ръководител на изследването, казва, че след това проучване, трябва да обявим шоколада за "супер храна”.
"Какаовите семена трябва да бъдат смятани за "супер плодове", а продуктите, създадени от какаови семена като какаото на прах и черният шоколад - за "супер храни", добавя тя.
С термина "супер храни" се означават продукти, които имат високо съдържание на антиоксиданти.
Антиоксидантите са група биохимични вещества, които действат благоприятно и отпускащо върху човешкия организъм. Основното им свойство е унищожаването на свободните радикали в организма.
Наличието на свободни радикали спомага за възникването на белодробни, сърдечно-съдови и неопластични заболявания. Смята се, че във всяка клетка на тялото ежедневно се произвеждат около 10 хиляди свободни радикала. Те присъстват нормално и в нашия организъм, като всеки един от тях съществува в продължение само на малка част от секундата, но уврежданията, които оставя след себе си, са необратими.
Тези частици водят до увреждане на клетъчните мембрани, молекулите на ДНК, като се превръщат в основна причина за процеса на стареене на клетката.
Антиоксидантите не само унищожават свободните радикали, но и подобряват физиологията на организма, като го предпазват от вируси, бактерии, токсични вещества и подобряват имунната система.
Хора, в менюто на които често присъстват храни, богати на антиоксиданти, по-рядко боледуват и имат относително добри съпротивителни сили, т. е. консумацията на такива здравословни и питателни продукти е най-добрата превантивна мярка срещу действието на опасните частици.
Учените направили съпоставка между полезните вещества, които се съдържат в една порция черен шоколад, какао, топъл шоколад, плодов сок, боровинки и нарове. Те установили, че черният шоколад и какаото съдържат много по-голямо количество антиоксиданти и флавоноиди, отколкото всички други, изследвани продукти.
Флавоноиди са природни полифеноли, които имат способността да укрепват стената на капилярите. Повечето флавоноиди функционират в човешкото тяло като.антиоксиданти. В това си качество те спомагат за неутрализиране високо реактивни съединения на кислорода и предотвратяват разрушаването на клетките.
Водещи
-
НАП откри близо 90 нарушения по Черноморието
Кампанията на приходната агенция обхваща не само заведения, но и стокови борси и тържища
04.07 | 18:20
-
От всички протести обществото подкрепя най-силно акциите на младите медици
56,3% пък подкрепят протестите срещу въвеждане на еврото
04.07 | 18:00
-
Мара Отварачката: Готова съм да даря Теодор с дете!
В началото тя ще сключи брак с новата си любов Теодор в България, а самото тържество ще бъде...
04.07 | 17:45
-
Даниел Митов заподозря умишлени провокации на протестиращите, за да изглеждат репресирани
Всеки има право да протестира, но протестът не означава вандалщина, категоричен е вътрешният...
04.07 | 17:30
Най-четени
-
Напрежение пред парламента по време на протеста против еврото
Междувременно протестиращите настояват за оставка на правителството.
04.07 | 12:59
-
Ванга: 2025 ще отбележи началото на събития, които в крайна сметка ще доведат до гибелта на човечеството
Оказва се, че 2026 г. ще бъде началото на края. В частност Баба Ванга е предсказала, че в...
04.07 | 12:15
-
Очаква се до седмици да стане ясно дали Делян Пеевски ще бъде обявен за единствен председател на ДПС
Адвокатите на Пеевски поискаха, а прокуратурата не възрази, Софийският градски съд да впише в...
04.07 | 11:45
-
Пълна блокада на Белград, Нови Сад и Ниш
Президентът подчерта, че държавата ще продължи да уважава свободата на изразяване и събиране,...
04.07 | 08:59