Шоколадът е по-полезен от някои плодове 07.02 | 12:30
Черният шоколад предпазвал от сърдечно-съдови заболявания и рак
Учени са установили, че шоколадът съдържа много повече полезни вещества от някои плодове, съобщава британският вестник Sun.
В изследване, направено от центъра за здравословно хранене на Hershey, се установило, че натуралният черен шоколад съдържа огромни количества антиоксиданти и полифеноли, които предпазват тялото от сърдечни-съдови заболявания и рак.
Дебра Милър, главният ръководител на изследването, казва, че след това проучване, трябва да обявим шоколада за "супер храна”.
"Какаовите семена трябва да бъдат смятани за "супер плодове", а продуктите, създадени от какаови семена като какаото на прах и черният шоколад - за "супер храни", добавя тя.
С термина "супер храни" се означават продукти, които имат високо съдържание на антиоксиданти.
Антиоксидантите са група биохимични вещества, които действат благоприятно и отпускащо върху човешкия организъм. Основното им свойство е унищожаването на свободните радикали в организма.
Наличието на свободни радикали спомага за възникването на белодробни, сърдечно-съдови и неопластични заболявания. Смята се, че във всяка клетка на тялото ежедневно се произвеждат около 10 хиляди свободни радикала. Те присъстват нормално и в нашия организъм, като всеки един от тях съществува в продължение само на малка част от секундата, но уврежданията, които оставя след себе си, са необратими.
Тези частици водят до увреждане на клетъчните мембрани, молекулите на ДНК, като се превръщат в основна причина за процеса на стареене на клетката.
Антиоксидантите не само унищожават свободните радикали, но и подобряват физиологията на организма, като го предпазват от вируси, бактерии, токсични вещества и подобряват имунната система.
Хора, в менюто на които често присъстват храни, богати на антиоксиданти, по-рядко боледуват и имат относително добри съпротивителни сили, т. е. консумацията на такива здравословни и питателни продукти е най-добрата превантивна мярка срещу действието на опасните частици.
Учените направили съпоставка между полезните вещества, които се съдържат в една порция черен шоколад, какао, топъл шоколад, плодов сок, боровинки и нарове. Те установили, че черният шоколад и какаото съдържат много по-голямо количество антиоксиданти и флавоноиди, отколкото всички други, изследвани продукти.
Флавоноиди са природни полифеноли, които имат способността да укрепват стената на капилярите. Повечето флавоноиди функционират в човешкото тяло като.антиоксиданти. В това си качество те спомагат за неутрализиране високо реактивни съединения на кислорода и предотвратяват разрушаването на клетките.
Водещи
-
Светият Синод се обърна към народа с пасхално послание
04.05 | 18:00
-
Великденски поверия, които е по-добре да знаете
Някои от тях са популярни, но други ще ви учудят
04.05 | 17:40
-
Симеон II положи останките на сина си Кардам в царската крипта във Врана
Кардам Търновски почина на 7 април 2015 г., след седем години в будна кома, причинена при...
04.05 | 17:20
Най-четени
-
Променя се движението в центъра на столицата
То е във връзка с честване на Възкресение Христово на 05.05.2024 г. на пл. „Св. Александър...
04.05 | 09:30
-
Хладно, облачно и дъждовно, на места с гръмотевици
Обявени са жълт и оранжев кодове за опасно време, ето къде
04.05 | 09:15