Шоколадът отново е полезен - против затлъстяване и диабет! 05.04 | 18:41

Антиоксидантите в какаото потискат напълняването и понижават кръвната захар

От Кирил Русев

Шоколадът може да има принос в предотвратяване на затлъстяването и диабет от втори тип. Това се дължи на антиоксидантите в какаото и механизмът е добре изучен в лабораторни условия при мишки. Новото изследване е публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry и е категорично, че с помощта на тези съединения гризачите натрупват значително по-малко тегло и се отличават с по-ниски нива на кръвна захар.

Отдавна шоколадът е обект на засилен научен интерес и доста спекулации - от една страна захарта в него е набеждавана за вредна, отровна и водеща до напълняване, но от друга имаме какаото, което е един от най-богатите източници на антиоксиданти в природата.

Едни от тези антиоксиданти са т.нар. флаваноли. Тези флаваноли, от своя страна, са много и най-различни видове. Идеята на настоящото изследване е била да разграничи различните флаваноли според техните здравословни ползи.

За целта учените хранят групи мишки с различни диети, в това число високомазнинни и нискомазнинни менюта и високомазнинни менюта с добавени флаваноли. В крайна сметка става ясно, че един конкретен тип флаваноли (т.нар. олигомерни процианидини, които фигурират и в обвивката на фъстъците) се отличава с най-добра способност да поддържа гризачите във форма докато са на високомазнинна диета.

Олигомерните процианидини, също така, подобряват инсулиновата чувствителност, което е особено важно в контекста на диабет от втори тип. "Те са с най-антизатлъстяващите и най-антидиабетични свойства от всичките флаваноли в какаото, особено имайки предвид ниските дози, които се използват в изследването".

Предишни опити демонстрират способността на тъмния шоколад на намалява кръвното налягане, да подобрява познавателните функции и да понижава апетита.

Всичко това звучи много обнадеждаващо, но не трябва да бъде повод отсега до края на живота си да преустановим опитите си да живеем и да се храним здравословно, поглъщайки по два черни шоколада дневно. Първо, става дума за експеримент с животни. Второ, за него не е използван шоколад. За него дори не е използвано чисто какао, а изолирани от какаото флаваноли в количества, които далеч надхвърлят разумно постижимите в рамките на една нормална диета. За да консумираме такива дози, бихме се нуждаели от килограми шоколад дневно, а това е последното нещо, което искаме да причиним на здравето, фигурата и портфейла си.

Запазете спокойствие, защото животът продължава постарому и ако искате той да трае максимално дълго и да изглеждате добре, живеейки го, ще трябва да спазвате добрите стари насоки за разумно хранене. Яжте истинска храна, приготвена от вас самите, не изпадайте в пиршества, освен ако не е празник и наблягайте на минимално преработени източници на витамини и минерали.

Антиоксидантите са хубаво нещо, но досега никой не е доказал, че животът без тях е невъзможен.  

Водещи

Най-четени