Шоколадът - щит срещу инсулт 30.08 | 16:30

Хапването на шоколад се предпазва от инсулт, сочи ново изследване

От Елена Кирилова

Шоколадът може да не е една от най-полезните за талията храни, но според ново проучване може да предпазва от инсулт, съобщава BBC.

Проучване, направено сред повече от 37 хил. шведски мъже, показва, че при онези, които ядат най-много шоколад, шансът да получат инсулт е много по-малък.

Резултатите следват пътя на други проучвания, според които яденето на шоколад може да подобри здравето на сърцето.

Въпреки това учените от Stroke Asssociation предупреждават, че това не е извинение за преяждане с шоколад.

За целта на изследването всеки от участниците бил разпитан за хранителните му навици, като в рамките на десетилетие било проследено и здравето на въпросните хора.

Резултатите показали, че онези, които ядат най-много шоколад, е със 17% по-малко вероятно да получат удар.

Според професор Сузана Ларшон от Karolinska Institute в Швеция положителният ефект от консумацията на шоколада може да бъде свързван с флавоноидите, които той съдържа. Те защитават срещу сърдечно-съдови заболявания, като понижават холестерола и намаляват кръвното налягане.

Най-четени