Щам на птичия грип мутира в тих убиец 03.04 | 19:05

Не предизвиква симптоми при птиците, докато сериозно разболява хората

От Филипа Тодева

Учени от няколко изследователските института по света съобщават, че новият щаб H7N9 на птичия грип е проблемен, тъй като не предизвиква симптоми при птиците, докато сериозно разболява хората.

Специалистите смятат, че вирусът, причинявал доскоро зараза само сред птици, изглежда е мутирал. Това му позволява по-лесно да инфектира други животни, в това число прасета, които могат да послужат като приемници и да допринесат за по-масовото разпространение на H7N9 сред хората, обяснява д-р Масато Таширо, директор на токийския Център за изследване на грипа към СЗО.

Освен че причини два смъртни случая в Шанхай, H7N9 разболя сериозно други петима души в две източни китайски провинции в първата си проява на зараза сред хора, припомня БТА.

"Ако продължи да се разпространява в и извън Китай, новият щам може да се окаже по-сериозен проблем от известния си братовчед H5N1, който оставя мъртви птици след себе си.

За разлика от него H7N9 се проявява "тихо и незабележимо", и предаването му от птици на хора лесно може да бъде пропуснато", казва Малик Пейрис, микробиолог от Хонконгския университет.

Водещи

Най-четени