Ще има ли пари за спешните отделения? 22.03 | 17:30

Спешна помощ не е получила парите си заради методиката на плащането

От Теодора Кокаланова

Спешните отделения са без пари от януари, съобщават директорите на болничните заведения. Ситуацията в тях е като в психодиспансерите. Методиката на преводите, свързана с паричните постъпления, създава неудобството на пациентите. 

За хората, които преминават през денонощните спешни приемни отделения на болниците, се дава по около 15 лв. на болен. Със сумата се покрива прегледът и извършените изследвания.

Според директора на столичната болница "Св. Анна" д-р Димитър Димитров болничното заведение не е получило необходимите средства от началото на годината. "Задължителният договор с Министерството на здравеопазването все още не е подписан", уточни той.  

В болница "Св. Анна" се стичат пациенти от цялата софийска област, не само от София. "Бюджетите от НЗОК и от здравното ведомство продължават да не покриват нуждите за спешните пациенти, смята д-р Димитров. Според него не само "Пирогов", ами всички спешни отделения ги грози такава опасност. 

Във връзка с проблема от здравното министерство успокоиха, че подписването на договорите е започнало. Оттам уверяват, че най-късно до края на другата седмица болниците ще получат парите си за спешните пациенти, а центровете за психично здраве - за своите болни.

И допълват, че методиката за плащанията била утвърдена едва миналата седмица. А без нея средства за диспансерите, спешната помощ и за болниците в отдалечените райони не могат да се дадат. Става дума за 66 млн. лв. от бюджета, информира в. "Труд".

Водещи

Най-четени