Ще оценяват новите болници година след започване на работа 27.10 | 15:15

В момента болниците подават документи за пререгистрация. Чрез нея ще се определи нивото на компетентност в отделенията и клиниките

От Миглена Ивановa

Министерството на здравеопазването (МЗ) ще оценява новите болници година, след като те са започнали работа, съобщиха от ведомството. Това се прави с цел на новите лечебни заведения да се даде „равен старт“, обясняват оттам.

В момента тече и подаването на документи за пререгистрация на болниците в Районните центрове по здравеопазване. От МЗ посочват, че центровете ще работят и в почивните дни, за да се улесни целият процес.

Пререгистрацията е нужна, за да се определи нивото на компетентност, което ще получат отделенията и клиниките - първо, второ или трето. То ще се оцени на базата на брой специалисти, апаратура и съответствието с медицинските стандарти.

По този начин ще се определят възможностите на всяка болница какви дейности може да осъществява и ще се гарантира на пациентите, че навсякъде ще получават по-качествено и адекватно обслужване, смятат от здравното ведомство.

Регулирането на дейността, която могат да извършват болниците, се очаква да намали и прехвърлянето на пациентите от едно лечебните заведения към друго или забавянето на лечението им.

Водещи

Най-четени