Ще се договорят ли за доставката на шествалентната ваксина за новородените? 15.10 | 14:47

Здравето на всички деца, родени след 1 юни, е застрашено

От Теодора Кокаланова

Правителството даде съгласието си министърът на здравеопазването да проведе процедура на договаряне без обявление за доставка на шествалентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит тип Б, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б в изпълнение на Имунизационния календар на България.

В резултат от законодателни промени от 1 април 2014 г. осигуряването на ваксини за задължителни имунизации и реимунизации е прехвърлено от НЗОК към Министерството на здравеопазването. В изпълнение на това задължение МЗ проведе две открити процедури тази година, които завършиха без резултат. Към настоящия момент всички деца, родени след 1 юни 2014 г., подлежат на имунизация с шествалентна ваксина.

С оглед на непредвидените обстоятелства тези деца все още не са имунизирани. Неимунизирането крие сериозни рискове от възникване и разпространение на тежки ваксинопредотвратими инфекции, свързани с висока смъртност и инвалидизация.

Шествалентната ваксина се използва за провеждане на основна имунизация в три приема на децата, родени след 1 юни 2014 г., като с нея се постига имунизационна защита срещу социалнозначими заболявания. Натрупването на неимунизиран контингент ще доведе до възникване на взривове и епидемии от заразни заболявания, застрашаващи живота и здравето на децата.

С оглед опазването на живота и здравето на новородените деца и изпълнявайки задължението си за осигуряване на ваксини, на 8 октомври тази година Министерството на здравеопазването обяви процедура на договаряне без обявление за доставка на шествалентна ваксина.

Срокът за представяне на оферти е 17:30 ч. на 14 октомври, предаде БТА. В случай, че в определения срок няма представена оферта и няма участник в процедурата отново ще постави Министерство на здравеопазването пред невъзможността да изпълни своето законово задължение за осигуряване на жизненоважната ваксина. 

Водещи

Най-четени