Ще се пуши в кръчмите... пак? 04.12 | 17:09

Явно ГЕРБ са разбрали, че забраната не им носи позитиви за изборите, коментира депутатът Кирил Гумнеров

От Филипа Тодева

Въпреки категоричните твърдения от представителите на кабинета и Министерството на здравеопазването, че забраната за тютюнопушене ще се запази, от парламентарните кулоари плъзна слух за отмяната й. 

Пред iNews народният представител Кирил Гумнеров – вносител на законопроекта, отменящ изцяло пълната забрана за тютюнопушене и учредител на коалицията "Не на ЕС" коментира, че след като определени кръгове от ГЕРБ явно са разбрали, че забраната за тютюнопушене не им носи позитиви с оглед на наближаващите избори, се чудят как да дадат крачка назад.

Той подчерта, че отдавна се носят слухове, че определени кръгове от ГЕРБ, които разбрали, че "забраната на тютюнопушенето е идиотска, са щели да предложат отмяната й".

Гумнеров посочи, че е направил проверка в деловодството на Народното събрание и до този момент не е внесено предложение за отмяна на пълната забрана от тютюнопушене от страна на ГЕРБ, нито от други народни представители.

Той подчерта, че тази забрана не само не ограничава тютюнопушенето, а и удря пряко ресторантьорския бизнес и рискува да остави без работа между 40 и 50 хиляди души.

Частичната отмяна на забраната като се позволи да се пуши в заведенията след 22 часа, по негово мнение, не е приемлива и по-скоро трябва да се върне балансираният режим – да се пуши в обособени части на заведенията.

"Категорично казвам, че приемането на възможност да се пуши само след 22 часа ми прилича на едно много сериозно лобистко решение. Решение, което в 95% от случаите, няма да помогне на ресторантьорския бизнес, защото тази забрана удря главно малките и средни собственици на заведения", каза той.

Гумнеров твърди, че слуховете за частична отмяна на забраната идват в отговор на неговия законопроект.

"Аз призовавам депутатите от ГЕРБ и от всички останали групи за момент да излязат извън ограниченото политическо мислене, което демонстрират до този момент и да започнат да мислят като държавници. Няма значение кой е внесъл един закон, има значение дали поправките, които са предвидени в този закон, са добри за държавата или не", добави още той.

Водещи

Най-четени