Ще слагат баркодове на най-често фалшифицираните лекарства 26.04 | 20:20

От юни пациентите ще могат да подават сигнали за странични и нежелани реакции от лекарствата, които приемат

От Ивелина Георгиева

Специални баркодове ще бъдат поставяни на най-често фалшифицираните лекарства. Това каза доц. Илко Гетов, преподавател във Фармацевтичния факултет към Медицинския университет - София. Поставянето на баркодовете е част от общата европейска система за проследяване на лекарствата, която ще бъде факт през 2015 година.

Баркодовете ще се поставят на лекарства, които се предполага, че са най-често застрашени от фалшификация, както и на тези, за които производителят пожелае, посочи доц. Гетов. Въвеждането на системата за проследяване няма да оскъпи допълнително лекарствата, защото тя ще бъде за сметка на производителите, а аптеките ще трябва да променят само софтуера, с който работят.

В България най-често фалшифицираните лекарства са тези, които са най-скъпи или най-често употребявани, обясни доц. Илко Гетов. Фалшивите медикаменти идват най-често от Индия, Китай и Пакистан.

С поставянето на баркодове ще се гарантира, че продуктът е истински, посочи доц. Гетов.

Всички пациенти ще могат да подават сигнали до Агенцията по лекарствата от юни месец за странични ефекти и нежелани реакции след употребата на даден медикамент, увери преподавателят.

С въвеждането на общата европейска система за проследяване на лекарствата ще се даде възможност и на пациентите да извършват контрол върху тях, а не само на фармацевтите и медицинските специалисти, както е в момента, обясни доцентът.

В случай, че се натрупат много и идентични сигнали за нежелани реакции и странични ефекти, Агенцията по лекарствата ще може да изисква допълнителни проверки за безопасността на лекарството, промяна на статута му и ограничаване на предписването му.

В Европа и България до 10 на сто са фалшивите лекарства, а най-засегнати са пазарите на Великобритания и Германия. Най-често срещаното менте в аптеките е известен препарат за повишаване на потентността.

Водещи

Най-четени