Ще ядем по-здравословна храна в бъдеще? 21.12 | 15:43

Има шанс да заменят серния диоксид в храните с екстракт, който не вреди на здравето

От Елена Кирилова

Европейски учени имат напредък в откриването на алтернатива на серния диоксид, който се добавя към червеното вино и хранителни продукти, включително сушени плодове, съобщават от Европейската комисия. Според експертите има шанс в бъдеще по празниците трапезата да е по-здравословна.

Върху етикетите на храните серният диоксид се отбелязва като Е220. Той се използва като консервант, като противомикробно средство и като антиоксидант при винопроизводството.

Проблемът е, че при голяма част от хората серният диоксид може да предизвика алергични реакции, главоболие и други негативни ефекти.

За да се избегне всичко това, Европейският съюз финансира проекта "so2say", а учените, които работят по него, смятат, че са намерили комбинация от два екстракта, която да замества серния диоксид. По-интересното е, че екстрактите съществуват в естествено състояние във виното. Благодарение на откритието серният диоксид в напитката може да се намали с повече от 95%.

Вино с тези съставки вече е опитано в страни като Испания, Великобритания и Германия. Според опиталите го, то е толкова добро, колкото това, което съдържа серен диоксид.

Нова партида от виното ще бъде отворена през януари 2013 г., а бутилирането е извършено през май тази година. След четири месеца предстои извършването на допълнителни изпитвания. Стига те да са успешни, техническата приложимост на екстракта ще бъде призната и ще стартират процедури по разрешаването му.

Според учените предимството на SO2 е, че комбинира антиоксидантни свойства със способността да предотвратява т.нар.  "оксидазното потъмняване" на хранителни продукти. Той е популярен и като консервант, предотвратяващ развитието на микроби. Проблемите, които създава той, са свързани с усвояването на витамин B1. Това може да доведе до здравословни проблеми, включително временна загуба на паметта.

Водещи

Най-четени