Щипка сода на ден подобрява остротата на зрението 08.04 | 09:25

Редовната употреба предотвратява "претоварването" на пръчиците и колбичките на ретината

От iNews.bg

Обикновената сода за хляб и други хидрокарбонати по специфичен начин действат на колбичките и пръчиците в нашите очи, карайки ги да "изхвърлят" напрежението по-често и подобрявайки остротата на зрението при наблюдение на движещи се предмети.

Международен екип медици са изяснили, че редовната употреба на малки дози сода за хляб значително може да подобри зрението на човека благодарение на това, че тя предотвратява "претоварването" на пръчиците и колбичките на повърхността на ретината, се казва в статия, публикувана в Biological Chemistry.

"Интригуващо следствие от това откритие е възможността текущото състояние на нашия метаболизъм да влияе силно на остротата на зрението. Това е интересно, тъй като ние днес знаем добре, че много болести на ретината са свързани с това, че пръчиците и колбичките са пренаситени със светлочувствителни молекули поради някои генетични дефекти. Когато тяхната концентрация достигне смъртоносно опасни нива, клетките загиват и настъпва необратима слепота", казва Клинт Макино от Харвардския университет (САЩ).

Макино и колегите му разкрили неочаквано благотворния ефект на обикновената сода за хляб върху нашето зрение, докато изучавали как светлочувствителните клетки преобразуват възприеманата от тях светлина в електрични импулси.

Цялата статия можете да прочетете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени