Ягоди и боровинки предпазват жените от инфаркт 15.01 | 16:00

Учени твърдят, че редовната консумация на тези плодове е особено полезна за дамите

От Елена Кирилова

Ягодите и боровинките се оказват изключително полезни за здравето, тъй като могат да намалят риска с една трета от инфаркт при жените. Това смятат учени от САЩ, съобщава РИА "Новости”.

Експертите са стигнали до извода, че три порции от тази плодова витаминозна бомба могат да се окажат чудотворни, тъй като ягодите и боровинките са богати на естествени флавоноиди.

Един от специфичните подкласове флавоноиди, наречени антоцианини, може да помогне за разширяването на артериите. Това от своя страна, не позволява да се образуват холестеринови плаки.

Ягодите и боровинките могат спокойно да бъдат включени в ежедневното меню на дамите, твърди Ерик Рим, преподавател в катедрата по хранене и епидемиология към Харвардската школа за обществено здравеопазване в Бостън.

Учените смятат, че подобна стъпка би изиграла важна роля в профилактиката.

В изследването са се включили 93 600 жени между 25 и 42 години, които са били анкетирани относно начина си на хранене на 4 години, в продължение на 18-годишен период. През това време са отчетени 405 инфаркта, но жените, които хапвали повече боровинки и ягоди, рискът от инфаркт бил с 32% по-малък.

Същата статистика е забелязана и при дамите, които по принцип включват повече плодове и зеленчуци в менюто си.

Водещи

Най-четени