Ядки по време на бременността може да доведат до алергично бебе 02.11 | 10:07

Развиваната алергия от децата може да не е само към ядките, но и към други хранителни продукти

От Нели Минчева

Децата на майки, които по време на своята бременност са консумирали много ядки, са застрашени в по-голяма степен от развиването на алергия към ядки. Колкото повече бременната жена яде бадеми, лешници и фъстъци, толкова по-голям е рискът детето й да не може да ги консумира безопасно впоследствие, показва проучване.

Нещо повече, развиваната алергия от децата може да не е само към ядките, но и към други хранителни продукти.

Все още обаче не е напълно ясно дали по тази логика майката може да причини алергия, застрашаваща живота на детето. Случаи на такъв тип силна и фатална алергия в последно време се увеличават, казват учени от Ню Йорк, цитирани от Ройтерс.

Изследователите са наблюдавали повече от 500 деца на възраст между три и 15 месеца, които са показали алергични реакции към мляко или яйца. Майките пък са били почитателки на ядки. Алергия към ядки не е била доказана, но повечето от тях просто все още не са били опитвали ядки.

Със специален тест за чувствителност към ядките обаче е установено, че от тези деца над една четвърт дават признаци на алергия, като това са били бебета на жени, консумирали много ядки по време на бременността.

Засега обаче изследователите не са напълно сигурни в проучванията, тъй като тестът не бил равносилен на реакцията при действително приемане на конкретна храна.

Водещи

Най-четени