Ядките, които намаляват риска от деменция 23.11 | 10:40
Ето кои са те

Бадемите и кашуто без сол намаляват риска от развитие на деменция, сочат резултатите от проучване, публикувано в GeroScience, научно списание, фокусирано върху биологията на стареенето.
Анализатори от Испания и Уругвай са направили проучване с над 50 000 участници.
Изследването е показало, че редовната консумация на ядки помага за намаляване на риска от развитие на сенилна деменция с 12%.
Ако се консумират редовно от възрастните хора, ядките предпазват от възпаления, причиняващи мозъчни разстройства като деменция и болест на Алцхаймер.
Бадемите са източник и на ниацин, който също стимулира мозъчните функции. Те съдържат и много витамини и минерали. Богати са на фибри, витамин Е, полезни мазнини, магнезий и манган. Също така понижават холестерола и високото кръвно налягане и намаляват риска от инсулт.
Кашуто подобрява функциите на кръвоносните съдове и понижава холестерола.
Лекарите препоръчват да избирате бадеми и кашу, които не са солени.
Според доктора на медицинските науки Владимир Захаров халюцинациите и безсънието са сред първите симптоми на деменция. По думите му това заболяване е второто по честота след болестта на Алцхаймер.
Водещи
-
Караджов за блокажа на летището в София: Брутална подигравка с правата на хората
Няма невинни в цялата тази бъркотя, смята транспортният министър
22.06 | 13:00
-
Черният леопард е забелязан преди месеци край Исперих, открити са следи
Изготвен е профил на евентуалния собственик на дивото животно
22.06 | 12:40
-
Атаката на САЩ срещу Иран подготвя пазара на петрол за бум
От обезумели пазари на опции, до покачващи се цени на товарите и дизела - цялата тази...
22.06 | 12:00