Ядките, които намаляват риска от деменция 23.11 | 10:40
Ето кои са те
Бадемите и кашуто без сол намаляват риска от развитие на деменция, сочат резултатите от проучване, публикувано в GeroScience, научно списание, фокусирано върху биологията на стареенето.
Анализатори от Испания и Уругвай са направили проучване с над 50 000 участници.
Изследването е показало, че редовната консумация на ядки помага за намаляване на риска от развитие на сенилна деменция с 12%.
Ако се консумират редовно от възрастните хора, ядките предпазват от възпаления, причиняващи мозъчни разстройства като деменция и болест на Алцхаймер.
Бадемите са източник и на ниацин, който също стимулира мозъчните функции. Те съдържат и много витамини и минерали. Богати са на фибри, витамин Е, полезни мазнини, магнезий и манган. Също така понижават холестерола и високото кръвно налягане и намаляват риска от инсулт.
Кашуто подобрява функциите на кръвоносните съдове и понижава холестерола.
Лекарите препоръчват да избирате бадеми и кашу, които не са солени.
Според доктора на медицинските науки Владимир Захаров халюцинациите и безсънието са сред първите симптоми на деменция. По думите му това заболяване е второто по честота след болестта на Алцхаймер.
Водещи
-
СЗО свика извънредна комисия заради глобалната заплаха от маймунската шарка
Инфекцията с mpox обикновено протича леко с кожен обрив и треска. Въпреки това тя може да бъде...
23.11 | 13:40
-
Ралица Паскалева си избира съводещ в "Игри на волята"
Титулярът в последните няколко сезона Димо Алексиев е аут от продукция след пиянската си...
23.11 | 13:20
Най-четени
-
Иде мразовит уикенд: Зимата чука на вратата
Почивните дни ще стартират с жълт код за силни ветрове в голяма част от страната
23.11 | 09:00
-
Учредяват политическа партия "България Може"
Лидери са икономическият и политически анализатор Кузман Илиев и икономистът и бивш депутат,...
23.11 | 10:20
-
Верижна катастрофа на АМ "Тракия": Един загинал и няколко ранени
Движението е спряно, пътят се отклонява по обходен маршрут
23.11 | 09:45