Ядките – панацея за отслабването? 22.01 | 20:31

Колко са полезни ядките, когато искате да свалите килограми

От Боян Кърпачев

Ядките са пълни с калории и мазнини, но въпреки това те помагат при свалянето на килограми. Изследване доказва, че похапването на малки количества от тях не водят до наддаване на тегло.

Доклади за многобройните ползи от ядките излизат ежедневно. Проучвания установяват, че хората, които ядат ядки (черупчести плодове като кашу, бадем, шам фъстък и различните видове орехи, заедно с техния приятел от семейство бобови - фъстъка) живеят по-дълъг и по-здравословен живот, с по-малък риск от хронични заболявания (сърдечно-съдови заболявания, респираторни проблеми и диабет тип 2).

Може би най-изумително е, че ядките могат да помогнат в поддържането на здравословно тегло. Изследванията показват, че хората могат да похапват скромни количества от тях без да трупат килограми и дори да помогнат при отслабване.

Това е трудно да се повярва, когато знаете, че в една шепа от тях се крият 120 до 200 калории, повечето от които идват от мазнини. Конвенционално мислещите хора биха избрали целината и морковите за своята диета. Те обаче грешат. Ричард Матс, водещ диетолог, обяснява този привиден парадокс.

"Ядките имат няколко големи предимства", казва д-р Матс. "Като за начало, дори и малко количество може да ви накара да почувствате ситост. Това е много полезно при пристъпи на внезапен глад в следобедните часове (учените изчисляват, че на това похапване се дължат около 580 калории от дневния ни прием). Ядките имат високо съдържание на протеин и фибри, които доставят чувството за засищане. Освен това са богати на ненаситени мазнини"

Ядките се разграждат по-бавно, благодарение на дебелите стени на клетките си. Около една пета от мазнините в ядките никога не се абсорбира от тялото. Учените предполагат, че хората отслабват, защото тялото изразходва повече енергия, за да ги разгради, отколкото получава от тях. Също така мононаситените мазнини, които се съдържат в тях, се смятат за "добри".

И преди да се нахвърлите към ядките като към спасителен пояс в морето на наднорменото тегло, ще ви напомним, че изследванията засягат УМЕРЕНОТО потребление. Две купи смесени ядки могат да се равнят на 1600 калории, почти целия препоръчителен прием на калории за деня.

Водещи

Най-четени