Яжте лук всеки ден, за да сте здрави 08.02 | 15:14

Специалистите са категорични, че ежедневната консумация на лук помага за здравословното състояние на човек

От Кремена Бедерева

"Не мога да си представя света без лук" - това изказване принадлежи на известния готвач Джулия Чайлд.

Малко странно, но се оказва, че зеленчукът е познат като храна далеч в миналото – още преди 3500 г., което го прави един от "най-старите" зеленчуци, пише foxnews.

Но лукът е нещо повече от просто зеленчук - той е суперхрана, която остава между другото, незабелязана, като зеленчукът, който ни просълзява. А лукът предлага доста ползи, както за профилактика и лечение на много общи заболявания, включително различни видове рак, болести на сърцето, диабет тип 2, катаракта и още много други. Освен това лукът може да действа като мощен антибиотик.

Лук съдържат съединения, които са изключително полезни за здравето. Стотици научни изследвания доказват ползата за организма ни, за имунната ни система. Лукът дори може да пребори растежа на много видове тумори, както и да помогне за подобряване функциите на хормоните.

Установено е, че лукът понижава нивото на холестерола, инхибира втвърдяването на артериите, подобряват еластичността на кръвоносните съдове и помага за поддържане на нормално кръвно налягане.

Освен това, ако ограничите приема на мазнини и захари, за сметка на лука, лесно ще регулирате нивото на захарта и теглото си.

Затова специалистите съветват – яжте лук всеки ден. Независимо как го предпочитате – нарязан в салатата, сготвен със зеленчуци, с риба или месо, или на супа, винаги е полезен.

Водещи