Яжте смокини и моркови, за да не изгорите на плажа 23.07 | 15:45
Консумацията на плодове и зеленчуци, богати на пигменти, помагат на кожата да си изгради естествена бариера срещу вредните ултравиолетови лъчи

Консумацията на плодове и зеленчуци, богати на пигменти, помагат на кожата да си изгради естествена бариера срещу вредните ултравиолетови лъчи, съобщи My day.
Нивото на защитата е същото, каквото е от слънцезащитните кремове. Колкото повече подобни плодове и зеленчуци се ядат, толкова по-добре се предпазва човек от ултравиолетовите лъчи.
Те подтискат разрушителното въздействие на слънчевите лъчи, неутрализират свободните радикали и намаляват възпаленията /зачервяването на кожата/. Виолетовите плодове съдържат в себе си натуралния SPF-фактор.
Касисът, боровинките, къпините, червеното грозде, смокините заедно със слънцезащитните кремове предпазват кожата от вредното слънчево въздействие. SPF-фактор има още в оранжевите и тъмнозелените зеленчуци като моркови, чушки, зеле, спанак и т.т.
Благодарение на високо ниво на антиоксиданти те преобразуват свободните радикали в организма. Диетологът Сам Кристи отбелязва: "Тези продукти предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи по всяко време на денонощието. Важното е, че действието им се разпространява върху цялото тяло".
Когато човек е изложен на силно слънце обаче, използването на слънцезащитни кремове е задължително.
Водещи
-
"Хамас" заплаши Израел: Кажете сбогом на заложниците
Във фотомонтаж ислямистката групировка обвинява Бенямин Нетаняху, че отказва да се съгласи на...
21.09 | 10:20
-
"Източен страж": Британски изтребители осъществиха първия си полет
НАТО задейства плана заради ескалация на напрежението след многократни руски нарушения на...
21.09 | 10:00
Най-четени
-
Благотворителен базар пред НДК в подкрепа на деца със специални потребности
Той ще се проведе от 10 до 18 ч.
21.09 | 09:15
-
Лятото продължава и днес, от 26°С до 31°С в страната
Вижте какво ще е времето до края на идната седмица
21.09 | 09:00