Яжте чесън, за да избегнете рак 07.08 | 10:47

"Чудото" работа дори и за пушачи

От Антония Михайлова

Хората, които ядат пресен чесън поне два пъти седмично, имат с 44% по-малки шансове да развият рак на белите дробове, твърдят китайски учени. Оказва се, че чудото работи дори за пушачите. За тях рискът се снижава с 30%.

Новите данни за ползата от чесъна в профилактиката на белодробния рак са публикувани от екип изследователи от Центъра по контрол и профилактика на заболяванията в провинция Цзянсу, пише Daily Mail. Учените са провели изследване на група от 1424 болни с тази разновидност на рак, сравнявайки данните с резултатите от изследванията на 4500 здрави хора.

Смята се, че профилактично въздействие оказва алицинът, който се съдържа в пресния чесън. Това вещество действа като антиоксидант, който намалява вредното въздействие на свободните радикали върху клетките на организма. Китайските учени нямат сведения за ползата от термичната обработка на чесъна.

По-рано беше публикувано изследване на австралийски учени, които изяснили, че употребата на пресен чесън намалява риска от развитието на други видове злокачествени тумори, например рак на правото черво.

През 2010 г. стана ясно, че чесънът намалява риска от развитие на хипертония и подпомага лечението на мигрената, но "чесновото лечение” не може да замени традиционните лекарства.

За ползата от чесъна в лечението на простудни заболявания се споменава още в старинни ръкописи, но и съвременните лекари смятат, че той няма да навреди в профилактиката на грипа.

Водещи

Най-четени