Яжте шоколад, за да не умрете от инфаркт 03.11 | 15:43

Значителната консумация на шоколад намалява риска от сърдечносъдови увреждания

От Кремена Бедерева

Яжте шоколад - това съветва ново изследване, според което значителната консумация на шоколад намалява риска от сърдечносъдови увреждания, съобщава БТА.

Д-р Оскар Франко и колегите му от Кембриджския университет  анализирали резултатите от предишни проучвания, за да преценят  какъв е ефектът от консумацията на шоколад върху риска от  инфаркт и инсулт. Учените анализирали резултатите от 7  проучвания, обхванали над 100 000 участници, някои от които били засегнати от сърдечни болести.

За всяко проучване било  направено сравнение между участниците, консумирали най-голямо и  най-малко количество шоколад. Пет проучвания показали, че голямата консумация на шоколад  влияе благотворно върху риска от сърдечносъдови увреждания. 

Учените констатирали, че голямата консумация на шоколад е  свързана с 37-процентно намаляване на риска от сърдечносъдови  увреждания и с 29-процентно понижаване на риска от инсулт в  сравнение с малката консумация на лакомството. 

Учените обаче не открили значимо намаляване на риска от  сърдечна недостатъчност. В рамките на проучванията не е имало разграничаване между  млечен и черен шоколад.

Резултатите от изследването бяха представени на конгрес на  Европейското дружество по кардиология в Париж.

Водещи

Най-четени