Яйцата са силен антиоксидант 12.07 | 12:03

Ако айцата бъдат сварени и изпечени, то тези показатели ще намалеят с 50%

От Елена Коцева

Яйцата съдържат голямо количество естествени антиоксиданти, които помагат на човешкия организъм да се предпази от развитие на сърдечно-съдови заболявания и рак, пише Nutrition Horizon.

Сътрудници на канадския университет Албърт са изследвали жълтъците в кокошите яйца.

Оказва се, че в тях се съдържат две аминокиселини – триптофан и тирозин – които притежават изключително големи антиоксидантни свойства.

Според специалистите, така два сурови жълтъка по тези показатели се равняват на на две превъзходни ябълки и са сравними с 25 грама боровинки.

Ако айцата бъдат сварени и изпечени, то тези показатели ще намалеят с 50%. Също толкова намаляват и ако яйцата се сготвят в микровълнова печка.

В момента учените продължават работа по регистриране на всички анитоксиданти, които се съдържат в кокошите яйца. Те са се съсредоточили върху свойствата на каротеноиди, които придават жълтия цвят на жълтъците, и пептидите.

По-рано направено наблюдение показа, че яйчните протеини се преобразуват под въздействие на ферментите храносмилателната система и провокират обработката на пептиди със свойства да намаляват кръвното налягане. Тези пептиди също имат антиоксидантни свойства.

Водещи

Най-четени