Яйцата са силен антиоксидант 12.07 | 12:03
Ако айцата бъдат сварени и изпечени, то тези показатели ще намалеят с 50%

Яйцата съдържат голямо количество естествени антиоксиданти, които помагат на човешкия организъм да се предпази от развитие на сърдечно-съдови заболявания и рак, пише Nutrition Horizon.
Сътрудници на канадския университет Албърт са изследвали жълтъците в кокошите яйца.
Оказва се, че в тях се съдържат две аминокиселини – триптофан и тирозин – които притежават изключително големи антиоксидантни свойства.
Според специалистите, така два сурови жълтъка по тези показатели се равняват на на две превъзходни ябълки и са сравними с 25 грама боровинки.
Ако айцата бъдат сварени и изпечени, то тези показатели ще намалеят с 50%. Също толкова намаляват и ако яйцата се сготвят в микровълнова печка.
В момента учените продължават работа по регистриране на всички анитоксиданти, които се съдържат в кокошите яйца. Те са се съсредоточили върху свойствата на каротеноиди, които придават жълтия цвят на жълтъците, и пептидите.
По-рано направено наблюдение показа, че яйчните протеини се преобразуват под въздействие на ферментите храносмилателната система и провокират обработката на пептиди със свойства да намаляват кръвното налягане. Тези пептиди също имат антиоксидантни свойства.
Водещи
-
Най-малко 40 души са загинали в авиокатастрофата в Ахмедабад
Самолетът е пътувал за Лондон
12.06 | 14:15
Най-четени
-
Митов за трагедията във Варна: Имало е превишаване на полицейски правомощия
Вътрешният министър отстрани директора на ОДМВР-Варна, иска повторна аутопсия на тялото на Явор
12.06 | 09:30
-
Гърция вдигна глобите за нарушителите по пътищата
За шофиране без книжка водачът може да влезе в затвора
12.06 | 10:15
-
Още свидетелства за дома на ужасите в с. Ягода
12.06 | 10:00