Яйцата са силен антиоксидант 12.07 | 12:03
Ако айцата бъдат сварени и изпечени, то тези показатели ще намалеят с 50%
Яйцата съдържат голямо количество естествени антиоксиданти, които помагат на човешкия организъм да се предпази от развитие на сърдечно-съдови заболявания и рак, пише Nutrition Horizon.
Сътрудници на канадския университет Албърт са изследвали жълтъците в кокошите яйца.
Оказва се, че в тях се съдържат две аминокиселини – триптофан и тирозин – които притежават изключително големи антиоксидантни свойства.
Според специалистите, така два сурови жълтъка по тези показатели се равняват на на две превъзходни ябълки и са сравними с 25 грама боровинки.
Ако айцата бъдат сварени и изпечени, то тези показатели ще намалеят с 50%. Също толкова намаляват и ако яйцата се сготвят в микровълнова печка.
В момента учените продължават работа по регистриране на всички анитоксиданти, които се съдържат в кокошите яйца. Те са се съсредоточили върху свойствата на каротеноиди, които придават жълтия цвят на жълтъците, и пептидите.
По-рано направено наблюдение показа, че яйчните протеини се преобразуват под въздействие на ферментите храносмилателната система и провокират обработката на пептиди със свойства да намаляват кръвното налягане. Тези пептиди също имат антиоксидантни свойства.
Водещи
-
Кузман Илиев: Случващото се с „Лукойл“ е погребението на българската демокрация
С това решение, взето за 26 секунди, управляващите се изплюха в лицето на демократичния човек...
11.11 | 21:00
-
Президентът наложи вето на промени в Закона за отбраната
Държавният глава казва в мотивите си, че те могат да задълбочат проблема с недостига на...
11.11 | 20:30
-
Москва ще проведе тестове на ядрено оръжие, ако и другите ядрени сили го направят
Това заяви руският външен министър Сергей Лавров
11.11 | 20:15
Най-четени
-
Авария спря осветлението и в двете тръби на тунел "Големо Бучино"
Подмяна на осветителните тела беше извършена миналата година
11.11 | 13:10