"Аурубис България” е най-зелената индустриална компания в България 01.07 | 10:55

В първата по рода си класация "Най-зелените компании в България 2010” участваха близо 300 български фирми

От Кремена Бедерева

На специална церемония снощи (30.06.11) станаха ясни победителите в конкурса "Най-зелените компании в България 2010”. В първата по рода си зелена класация участваха близо 300 български фирми. От тях номинирани бяха 30, разпределени в 10 категории.

"Аурубис България” стана най-зелената компания в категорията "Индустрия и производствен сектор”. "Екометал инженеринг” е компанията с най-успешни зелени практики в сектор "Рециклираща промишленост и управление на отпадъци”.

С приза най-зелена компания в сектор "Автоиндустрия, транспорт и телекомуникации” беше отличена фирма "Фулчарджър”. За най-зелена банка на годината стана Банка ДСК .

Победител в категория "Технологии ”е "Ксела България”. В категорията "Строителство и недвижими имоти” отличени от журито бяха усилията на "Артекс инженеринг ”.

Приз заслужиха инициативите на "Овергаз Инк” в категорията "Енергетика”. За най-устойчиво развиващо се дружество в областта на туризма бе определено "Зиг Заг Холидейс”.

В сектор "Услуги” статуетката грабна Англо-американското училище. Приз за най-зелена рекламна агенция получи "Интерпартнерс”.

Грамоти и статуетки на победителите връчиха Катрин Барбър - посланик на Великобритания за България, Левон Хампарцумян - зам.-председател на КРИБ, Меглена Кунева – бивш еврокомисар, Владимир Стратиев - началник-кабинет в Министерство на околната среда и водите, Борислав Стефанов – изп. директор на Българската агенция за инвестиции и други официални лица.

Победителите бяха определени от международно експертно жури - Щефан В. Шмит-Маркс - Географ и икономист, Борислав Стефанов - изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, Златина Луджева - управляващ директор на Инициативата за прозрачност в строителния сектор и мениджър в PriceWaterHouseCoopers, Кийт Далримпъл - ръководител на Dalrymple Finance и Валентин Маринов - изп. директор на b2b Media.

Водещи

Най-четени