„Бъдещето на Земята“ - нов план за справяне с промените в околната среда 16.06 | 15:43

Това е 10-годишна платформа

От Вероника Стойновска

На срещата на върха в Рио де Женейро се прие нов план "Бъдещето на Земята", който представлява 10-годишна платформа за координиране на научните изследвания за устойчивост и развитие на глобално ниво, съобщи ENS.

Целта на програмата е не само да се насърчават младите учени, но и да се даде сигнал за по-ранно предупреждение за риска за околната среда и промените, които се случват в нея.

На най-фундаментално ниво фондацията има за цел да движи международната и интердисциплинарната наука напред, независимо от разпоредбите за наука, включени от РИО 20+, в резултат на споразумение между правителствата.

Изследванията на "Бъдещето на Земята" ще се занимават с въпроси от типа как и защо глобалната околна среда се променя, какво можем да очакваме и какъв избор може да се направи за повишаване на издръжливостта и да се подкрепи устойчивото развитие.

Професор Диана Ливерман, съпредседател на "Бъдещето на Земята" и съ-управител на Института за околна среда, част от Университета в Аризона, сподели, че програмата ще обедини експертите по природните и социалните науки, инженерите и учените по хуманитарните науки, заедно с финансиращите организации и правителството, в една обща кауза за разбиране на проблемите на околната среда и изработване на иновативни решения.

"Бъдещето на Земята" ще интегрира четири международни програми с обща цел: Международна програма за геосфера и биосфера, със седалище в Стокхолм, Divertas- инициатива за биологичното разнообразие в Париж, Световният проект за научни изследвания на климата в Женева и Международната програма за човешките изменения и глобалната промяна на околната среда в Бон.

"Бъдещето на Земята" възнамерява да създаде секретариат през 2013 г. с бюджет около 13 милиона долара, което се равнява на два пъти комбинирани бюджетите на горните четири програми, но няма да поддържа централен бюджет за изследвания. Финансиране ще се търсят от фондации като "Белмонд".

Водещи

Най-четени