"Витоша ски" скъсява лифтовете, оскъпявайки ползването им? 25.07 | 21:39

Твърдят природозащитниците от сдружението "За Витоша"

От Андриян Георгиев

Десетки скиори и любители на планинските спортове, организирани от природозащитната организация "За Витоша”, се събраха следобед пред сградата на Столичната община, за да поискат обяснение защо съоръженията на Витоша не работят в продължение на осем месеца. 

В писмо, адресирано до общината, протестиращите зададоха седем въпроса, отнасящи се до неефективността на планинските лифтове. Недоволните настояха да се преразгледа договора за приватизация на общинската фирма "Въжени линии”, защото според тях той не гарантирал обществения интерес.

От своя страна от общината останаха учудени от състоялия се протест. Според заместник-председателя на Столичния общински съвет Николай Стойнев с гласуваните днес промени в Закона за горите проблемите със съоръженията в планината вече били разрешени. 

Защо решение на проблема с лифтовете се е намерило чак сега, а не още през декември? Този въпрос е залегнал като основен в писмото, адресирано до столичния кмет Йорданка Фандъкова, обясни Любомир Костадинов от сдружението "За Витоша", цитиран от Дарик радио. "Нищо не се е променило. Съоръженията не работеха цяла зима и софиянци не можеха да карат ски”, каза Костадинов.

В протестното писмо недоволните настояват да им бъде предоставен безопасен и удобен достъп до планината, при това на разумни цени. "Всички софиянци виждат какви са цените. Предполагам за повечето от тях те не са удовлетворителни. Ние поставяме един аспект в нашето писмо, че ще се смени например Симеоновския лифт и на негово место ще има два лифта. Така достъпа до център Алеко ще бъде затруднен, защото ще трябва да плащат два билета”, посочи Костадинов. 

По думите на Николай Стойнев основната причина за спирането на лифтовете била, че от "Витоша ски" не могли да почистят просеките. Сега обаче е постигнато съгласие, според което Агенцията по горите ще ги почисти, а "Витоша ски” ще заплати. И всичко това щяло да се случи до края на седмицата.

"За мен най-важното е, че от събота лифтовете започват да функционират. Аз лично се учудвам на хората, които са се събрали на протест. Днес излязох и ги поканих на среща да ги обсъдим, те още не са ги формулирали”, каза Стойнев. 

Той беше категоричен, че, когато повдигнатите въпроси бъдат формулирани и внесени в деловодството на общината, ще бъдат и обсъдени.

"В този си вид поправката в Закона за горите не решава проблема с подмяната на съоръжения", заяви пък Петър Петров, юрист на "Витоша ски", което стопанисва три лифта на Витоша. По думите му правото на строеж за 20 години не оправдава инвестиция, чийто минимален срок на изплащане е 15 години. Освен това стъпките на старите съоръжения не можели да се ползват при замяната им с нови, твърди Петров.

Петров заяви, че ако някое от съоръженията аварира през предстоящия сезон, то ще спре да работи поради невъзможност за подмяната му. 

Според гражданска коалиция "За Витоша" проектът на дружеството предвижда да направи отделните линии по-къси и така цената за качване до Витоша да се повиши.Любомир Костадинов посочи:

Представителите на коалиция "За Витоша" не бяха допуснати в сградата на общината, за да връчат писмото си до кмета и Общинския съвет.

Водещи

Най-четени