"Ел Ниньо" увеличава двойно риска от въоръжени конфликти 25.08 | 12:15

Горещите вълни имат сериозно влияние върху конфликтите в някои региони по света

От Георги Георгиев

Климатичният цикъл "Ел Ниньо", който разпространява горещ, сух въздух по света на всеки няколко години, увеличава двойно риска от граждански войни в 90 тропически държави, съобщиха климатолози, цитирани от "Ройтерс".

И тъй като моделите на поведение на "Ел Ниньо" могат да бъдат предвидени за до две години напред, учените предполагат, че резултатите от техния анализ могат да помогнат за взимане на предварителни мерки за предотвратяване на част от конфликтите и хуманитарните кризи, които могат да се очакват вследствие на суровите климатични условия.

Около 40% от изследваните конфликти, които се появяват, биха се случили независимо от климатичната ситуация. Тук изследователите обаче наблягат на факта, че "Ел Ниньо" прави конфликтите по-вероятни и понякога ускорява избухването им. Закономерно на най-висок риск са изложени най-бедните страни, които не разполагат с ресурсите да овладеят възникващите кризи.

Оценките показали, че в страните, при които климатът зависи от "Ел Ниньо", шансът за избухване на конфликти скача от 3% за хладните и влажни периоди на 6% през горещите години.

Историци и климатолози са забелязали знаци, че промените в климата са изпращали обществата в миналото във водовъртежа на конфликти и упадък. Това обаче е първото изследване, което оценява по количествен начин връзката между повишените температури от "Ел Ниньо" и последвалите засушавания и катаклизми в страните, които са изложени на влиянието му.

Между 1950 и 2004 г. една от всеки пет граждански войни е била повлияна от "Ел Ниньо", съобщават учените, цитирани от сп. Nature.

Климатичният феномен стартира под формата на голямо количество топла вода в тропическите региони на Тихия океан и влияе на глобалния климат и на времето в голяма част от Африка, Средния изток, Индия, Югоизточна Азия, Австралия и двете Америки.

Той може да предизвика големи загуби в реколтата, повишена честота на природнита бедствия като урагани и разпространяването на инфекциозни болести, обяснява Кайл Менг от Института за Земята към Колумбийския университет. Тези събития могат да доведат до икономически сътресения, които от своя страна да направят въоръжените конфликти по-атрактивни за разрешаването им, допълва той.

Като примери за връзката между "Ел Ниньо" и конфликтите учените изтъкват събитията в Перу през 1982 г. и Судан през 1963, 1976 и1983 г. Силна връзка между насилието и климатичния феномен се наблюдава и при размириците в Салвадор, Филипините и Уганда през 1972 г., в Ангола, Хаити и Мианмар през 1991 г. и в Конго, Еритрея, Индонезия и Руанда през 1997 г.

Водещи

Най-четени