„Зелен“ GPS пести енергия и пари 04.05 | 17:14

Нов софтуер предлага на шофьорите да минат по най-икономичния маршрут

От Георги Георгиев

Американски компютърни специалисти от университета Илинойс в Урбана-Шампейн създадоха нов софтуер за GPS-устройства, които могат значително да намалят консумацията на енергия и гориво от автомобилите, пише gpsdaily.com.

Програмата GreenGPS работи като нормално GPS навигационно устройство, което освен да калкулира най-късия и бърз маршрут, може да предложи и екологичния път, при който автомобилът ще изразходва минимално количество гориво.

Софтуерът се инсталира върху мобилни телефони, които биват свързани с компютъра на колите благодарение на евтин безжичен адаптер, който се използва при всички модели, произведени след 1996 г.

Информацията относно работата на двигателя и ефективността на горивото се подава от бордовата диагностична система на автомобила към телефона, който използва данните за да изчисли най-екологичния маршрут.

"Към момента поне 30% от общата потребявана енергия в САЩ се изразходва от автомобилите", казва професорът от компютърни науки Тарек Абделажер. "Намалявайки само с 5 % тези разходи, ние можем да спестим същото количество енергия, нужно за захранването на цялата информационна система на страната" допълва той.

Пилотната програма към момента разполага с единици, инсталирани в 200 превозни средства, използвани в кампуса на университета Урбана-Шампейн.

При първоначалните експерименти учените открили, че ако следват предложенията на "зеления" GPS, те могат да спестят до 13% от горивото, което биха изгорили по най-бързия или до 6% от нужното за изминаването на най-късия предложен маршрут.

Водещи

Най-четени