"Зелена" кола изминава 300 км с едно зареждане 04.04 | 16:39

Колата SP:01 ще се движи с максимална скорост 250 километра в час и ще бъде най-бързата спортна кола на батерии

От Ралица Стоянова

Стартъп компанията за автомобили Detroit Electric реши да съживи марката автомобили със същото име, съществувала до 40-те годините на миналия век.

Става дума за електромобил, който ще е и първият модел на корпорацията, пише Econ.bg.

Моделът Detroit Electric SP:01 ще струва 135 хиляди долара и от август тази година ще бъде произвеждан в заводите на компанията в ограничена бройка.

Колата SP:01 ще се движи с максимална скорост 250 километра в час и ще е най-бързата спортна кола на батерии, уточнява Reuters, цитирайки концерна.

Между зарежданията автомобилът ще може да измине 300 километра, преди да се изтощи. Предвидено е SP:01, както всяка уважаваща себе си спортна кола, да е двуместен.

Заводът, в който ще се произвежда модела, се намира в района на Детройт. Годишният капацитет на производство е близо 2500 автомобила, но от компанията уточняват, че се планират само 999 бройки от SP:01.

След това ще бъде започната нова серия от електромобили, включително два доста по-елитни и скоростни такива, чието производство ще започне към края на 2014 година.

SP:01 е "щипнал" доста от британската Lotus Elise. Това не е кой знае каква изненада поради факта, че много от ръководещите Detroit Electric преди са работили за различни компании, свързани с Lotus Cars.

По думите на корпорацията, SP:01 се въвежда на пазара след анализи и обмяна на идеи в продължение на пет години, както и след провеждането на задълбочени пътни тестове.

Още интересни материали от Econ.bg:

Банковите служители в Кипър излизат на протест

Водещи