"Зелената" икономика била единственият шанс да сме конкурентоспособни 24.04 | 14:14

Това каза икономическият министър Делян Добрев

От Андриян Георгиев

Ниската цена на труда и електроенергията в България са до време, "позеленяването" на икономиката е единственият шанс да запазим своите конкурентни предимства.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на форума "Зелена икономика", открит в столичния хотел "Шератон".

По думите му по програмата за енергийна ефективност в оперативна програма "Конкурентоспособност" (ОПК) има безвъзмездна помощ от 150 млн. евро и още толкова, които ЕБВР ще предостави при нужда.

Министърът отбеляза, че друг механизъм за подкрепа на енергийната ефективност в предприятията е международен фонд "Козлодуй", от който 120 млн. евро могат да се ползват за проекти в неядрената сфера, посочва БТА.

До месец ще приключи оценката на проектните предложения.

Делян Добрев информира, че предстои изпълнение на редица проекти за енергийна ефективност в  държавни дружества. Само в ТЕЦ "Марица изток 2" имаме инвестиционна програма за 120 млн. евро за модернизация на  всички котли и на две от турбините.

За съжаление през  последните няколко години НЕК е инвестирала много малко в мрежата високо напрежение, заради финансовата тежест на проекта АЕЦ "Белене". Спирането му ще даде на НЕК отново възможността да инвестира, каза още Добрев. 

Водещи

Най-четени