Намериха мъртви делфини на плажовете край Созопол и Царево 02.08 | 18:41

Общо 59 мъртви делфини от началото на година

От Филипа Тодева

Нови два сигнала за намерени мъртви делфини бяха получени в РИОСВ-Бургас днес. Труповете на бозайниците са били изхвърлени на плажа на к-г Корал и на скали в местността Буджака в Созопол. Екземплярът на плажа на к-г Корал е от вида афала, едър, с дължина 2.20 м, в силно напреднал стадий на разлагане.

Направен е оглед от експерти от РИОСВ-Бургас, ветеринар от Областна дирекция по безопасност на храните, служители община Царево и Районно управление на полицията - гр. Царево. По тялото на делфина са установени повърхностни плитки наранявания на целостта на кожата. Липсва дясната перка.

Наблюдаваните петна в областта на дясната перка, както и кръвонасяданията по трупа са в резултат от гнилостни процеси и следсмъртна хипостаза на кръвта. Заключението на експертите е, че няма видими външни следи от насилствена смърт.

Намереният в Созопол делфин, вероятно афала, с размери около 1.60 м, е силно разложен, обезцветен, без никакви външни наранявания откъм видимата страна. Муцуната му е изцяло разложена с оголена челюстна кост.

Само през юли постъпилите в РИОСВ-Бургас сигнали са двадесет и три, като преобладава броят на екземплярите от вида афала. Общият брой на намерените мъртви делфини от началото на тази година до момента е петдесет и девет. През миналата година броят на мъртвите делфини беше двадесет и един.

Водещи

Най-четени