"Непобедимите 2" застрашавал прилепите в Деветашката пещера* 14.11 | 13:51

Деветашката пещера е от трите най-важни местообитания на прилепите в Европа

От Андриян Георгиев

Снимките на филма "Непобедимите 2" в Деветашката пещера край Ловеч застрашават живеещата там колония от прилепи, алармират природозащитници, цитирани от БНР. 

От днес (14 ноември) до 27 ноември достъпът до пещерата ще бъде ограничен заради снимането на филма.

Деветашката пещера е природна забележителност и е от трите най-важни местообитания на прилепите в Европа. В нея живеят 13 защитени вида, като два от тях са застрашени от изчезване в световен мащаб. В момента те се подготвят за зимен сън и обезпокояването им е изключително опасно, напомнят природозащитниците. 

Въпреки това от РИОСВ в Плевен са дали разрешително за строеж на декори и на мост към пещерата за предстоящите снимки. Част от терените, на които ще се снима, няма да бъдат възстановени след това, като например изсечената растителност около входа на пещерата, където работят тежки машини. 

Еколозите настояват регионалният инспекторат да преразгледа даденото разрешително, тъй като пещерата е в Натура 2000 и всеки строеж в нея или около нея трябва да има оценка за съвместимост, а това не е направено. Предвижда се тази седмица да бъде направена проверка, за да се установи има ли нарушения и какви са те. 

Междувременно стана ясно, че от РИОСВ в Плевен днес започвали проверка на Деветашката пещера във връзка с подготовката на снимките на филма.

Това съобщи Рени Атанасова, директор на инспекцията, цитирана от БТА.

"В случая е издадено становище на РИОСВ-Плевен, в което са посочени условията, при които трябва да бъдат правени снимките в Деветашката пещера. Ще проверим дали се спазват тези условия", каза Атанасова.

По думите ѝ инспекцията е обърнала специално внимание на снимачния екип да бъдат спазвани забраните, записани в Закона за защитените местности. Тази дейност е предвидено да бъде извършена за около 45 дни. Според директора на РИОСВ, ако се спазват всички изисквания, няма да се попречи на живота на прилепите в пещерата. 

 

*Информацията е актуализирана към 14:40 часа.

Водещи

Най-четени