"Природата за хората и регионите": Уволнете Тома Белев 14.07 | 14:51

Настояването идва от коалицията "Природата за хората и регионите"

От Андриян Георгиев

От Национална гражданска коалиция "Природата за хората и регионите” са изпратили отворено писмо до министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов с настояване за уволнението на директора на Природен парк (ПП) "Витоша" Тома Белев, съобщават от неправителствената организация. 

Като повод за писмото от "Природата за хората и регионите" посочват бездействието на земеделския министър, свързано с прилагането на Закона за администрацията и освобождаването на Тома Белев като директор на парк "Витоша" поради грубо нарушаване на Закона за установяване и предотвратяване конфликт на интереси. 

"От 2 години Ви предоставяме достоверна информация, подкрепена и от инспектората към Министерския съвет, че директорът на ПП "Витоша" Тома Белев е в явен конфликт на интереси. Отново Ви изброяваме, че освен директор на природния парк, той е и председател на управителния съвет на СНЦ "Зелени Балкани”, субсидирани с 3 млн. евро по европейска програма и с 3 млн. лв. от МОСВ за определяне зоните на Натура 2000, противно на европейската практика", пишат от "Природата за хората и регионите". 

От организацията продължават писмото си към земеделския министър: "В същото време Тома Белев е председател и на сдружение "Асоциация на парковете в България”. Последното, както Ви е известно, е най-големият жалбоподател срещу решенията на МОСВ и МРРБ. В няколко последователни писма сме Ви уведомявали, че освен нарушенията на Закона за установяване и предотвратяване конфликт на интереси, в неговия случай е нарушен и Законът за администрацията".

В писмото се посочва още, че "трагичното състояние на ПП "Витоша", свързано с мръсотията, извършеното незаконно строителство, липсата на указателни табели, разбитите пътеки, разрушените заслони, да не говорим за липсата на елементарни кошчета за боклук и бракониерската сеч на десетки декари гори, не е тайна вече за никой, освен за Вас. Като прибавим към това и унищожените от корояда, поради престъпното бездействие на администрацията на парка, три хиляди декара иглолистни гори в резервата Бистришко бранище, се получава резултатът от дейността на управляващия вече 12 год. парка директор Тома Белев".

От "Природата за хората и регионите" допълват, че "последният трагичен инцидент, свързан със загиването на човек на Боянския водопад, последван от циничните и арогантни изказвания на Белев, няма да Ви накара да вземете мерки и да спасите планината Витоша от разрухата".

В края на писмото четем: "Категорично Ви заявяваме, че ако продължавате да се поддавате на натиска на няколко екологични организации и не отстраните Тома Белев, ще внесем петиция в Европейския парламент за корупционните практики в Министерство на земеделието и храните и нежеланието на министъра да се пребори с тях".

Водещи

Най-четени