Природозащитници алармират за „тихото“ застрояване в Рила 13.07 | 13:00

Протестират срещу Ски проектът "Супер Паничище"

От Филипа Тодева

Ски проектът "Супер Паничище" тихомълком си проправя път в Национален парк Рила. Това твърдят от природозащитната коалиция от неправителствени организации "За да остане природа в България. По думите им се подготвя застрояване "на парче" на Национален парк Рила и буферната зона. Те вече са изпратили своите отрицателни становища по изключително непрофесионално подготвения доклад за оценка на съвместимостта с европейската екологична мрежа Натура 2000 на подробния устройствен план на село Паничище в Рила планина.

Становища по него могат да се внасят до този петък включително.

За какво става въпрос?

През 2005-2006 г. Министерството на околната среда и водите върна за преразглеждане проекта за общ устройствен план на ски центъра "Паничище-Езерата-връх Кабул" с възложител община Сапарева баня, тъй като той навлиза сериозно в Национален парк Рила. Скандалното е, че сегашният подробен устройствен план на село Паничище, който се процедира, е всъщност част от върнатия общ устройствен план на ски центъра "Паничище-Езерата-връх Кабул". Така в момента ски проектът се прокарва "на парче". Кметът на Сапарева баня и фирмата "Рила спорт" са сред яростните привърженици на т.нар. поправка "Витоша ски" в Закона за горите, която дава държавни гори за застрояване със ски и всякакви други съоръжения. Управляващите вече заявиха, че няма да включат поправката в новите промени на Закона за горите.

Какъв е проблемът на подробния устройствен план на село Паничище?

Планира се изграждането на 5000 легла в село Паничище в добавка към съществуващите 1500 и новосъздадените 200-400 легла през последните години. Тези легла обаче ще могат да се продават само ако в района на Седемте рилски езера се построи новия ски курорт. Така, ако подробният устройствен план на село Паничище бъде одобрен, община Сапарева баня ще започне да настоява - по вече известния пример на община Разлог в Пирин - да се допусне строителството на ски зоната "Паничище-Езерата-връх Кабул". Освен това се прави подробен устройствен план, преди да има одобрен общ устройствен план. Той попада в орнитологично важното място "Рила", предложено по законовия ред с пълна документация за включване в европейската екологична мрежа Натура 2000 още на 21 юли 2006 г. Според Европейската комисия орнитологично важните места са научната референция за включване в мрежата от Специално защитени зони с природозащитни мерки. Според доклади на дирекцията на Национален парк Рила и проучвания на зоолози от БАН във вековните гори от смърч и бял бор около Паничище се срещат например глухар, лещарка, врабчова кукумявка, а също мечка и дива коза.

Водещи

Най-четени