„Соларен“ тунел захранва ж.п. линията между Париж и Амстердам 07.06 | 16:44

16 хиляди панела върху 3,2 километров тунел ще осигуряват половината ток за гарата в Антверпен

От Георги Георгиев

Често, най-трудната част от представянето нови проекти за възобновяема енергия е свързана с намирането на правилното място за тяхното инсталиране. Мнозина все още възприемат вятърните турбини като загрозяващи пейзажа и предпочитат покривите на къщите им да са покрити с керемиди, вместо с фотоволтаични панели.

Компанията за възобновяема енергия Еnfinitity обаче успява да намери елегантно решение на проблема, което и най-големите противници на възобновяемите инсталации трудно биха критикували.

Върху част от високоскоростната железопътна отсечка между Париж и Амстердам компанията построи "соларен" тунел с дължина от 3,2 километра. Върху тази площ са поставени 16 хиляди панела, които ще осигуряват половината от електричеството, необходимо за захранването голямата гара на Антверпен, пише Good.is.

Самият тунел е бил построен за нуждите на строителството на новата високоскоростна отсечка на територията на Белгия. Според специалистите ако проектът бъде доразвит и подобни "слънчеви" тунели бъдат изградени и на други места по линията, визията за свръхбързи влакове на бъдещето, захранвани от слънчевите лъчи, няма да изглежда толкова абсурдна.


Водещи

Най-четени