"Сребърна" стана биосферен резерват и според Севилската стратегия 22.06 | 12:01

ЮНЕСКО одобри още 3 български зони за защитени по програмата "Човекът и биосферата"

От Ивайло Ангелов

ЮНЕСКО одобри обявяването на "Сребърна", "Централен Балкан", "Червената стена" и "Узунбуджак" за биосферни резервати, тъй като отговарят на изискванията и принципите на Севилската стратегия, съощиха от Министерството на околната среда и водите. Решението е на междуправителствения координационен съвет по програмата " Човек и биосфера ", чиято 29 - та сесия бе в Париж от 12 до 15 юни 2017 г.

Биосферните резервати постепенно са се превърнали в успешни модели за хармонично съжителство между човека и природата. Пример за това е и биосферният резерват "Сребърна". Номинациите са подкрепени от местните общности и от отговорните държавни институции.

Експертите от община Силистра изготвиха всички необходими документи по номинацията на "Сребърна" през септември 2016 г. На заседанието на Националния комитет представители на община Силистра начело с кмета д-р Найденов бяха представени резултатите по проект "Подготовка на процеса на ревизия на мрежата от биосферни резервати в България" на Българска Фондация "Биоразнообразие". Със свое решение Общински съвет Силистра даде съгласие за присъединяване на територията на община Силистра към "външна преходна зона" за биосферен парк "Сребърна".

Повече от 4000 български и чуждестранни туристи са посетили резервата "Сребърна" 2 месеца след началото на туристическия сезон, показва справка от природонаучния музей в резервата. Най-много са били гостите от Германия и Великобритания. Гнездовия период в колониите на защитените видове в резервата "Сребърна" е приключил, съобщиха от РИОСВ в Русе. Освен къдроглавите пеликани, поколение имат немите лебеди, блестящите ибиси, чаплите, лопатарките, малките корморани и сивите гъски. Тази година в колонията на къдроглавите пеликани са се появили и розови пеликани.

Водещи

Най-четени