"Топлофикация София" подготвя проект за инсталация за изгаряне на отпадъци 26.07 | 13:15

С проекта ще се създадат условия за диверсификация на горивата в столичната топлофикация

От Петя Михайлова

"Топлофикация София" ще кандидатства за финансиране от международния фонд "Козлодуй" за изготвянето на проекта за изграждане на нова когенеративна мощност за изгарянето на горивните блокчета, произведени от инсталацията за механично-биологично третиране на отпадъците, съобщи БТА.

Съветниците от комисията по околна среда на Столичния общински съвет разгледаха предложението, което предстои да се гласува на заседанието на общинския съвет в четвъртък.

По думите на директора на дирекция "Управление на отпадъците" Петър Трайков с проекта ще се създадат условия за диверсификация на горивата в столичната топлофикация. Дружеството ще кандидатства за отпускането на средства от международния фонд "Козлодуй" за предпроектни проучвания за изграждането на новата горивна инсталация.

"Проектът за изграждането на новата мощност е свързан с втората фаза на проекта за инсталациите за третирането на отпадъци", каза още Трайков.

Според него не се очаква изменение в инсталацията за механично-биологично третиране, като това позволява предварително да се извършат дейностите по обследване на проекта. Очакваното финансиране от фонда по този проект е 1,7 млн. евро. Окончателното решение за финансиране ще е до края на годината.

Индикативната стойност на предвижданата за изграждане горивна инсталация е около 80 млн. евро.

Водещи

Най-четени