1 000 000 електромобила по немските пътища до 2020 г. 30.01 | 11:03

Германия цели да запази лидерската си позиция в автомобилостроенето, декларира канцлерът Меркел

От Георги Георгиев

Германският канцлер Ангела Меркел изяви претенции за бъдещата лидерска роля на страната си в областта на автомобилните технологии. Това стана във видеопослание, излъчено преди церемония в събота по случай 125-ата годишнина на патента за бензинов двигател на Карл Бенц.

Хибридните и електрически автомобили са бъдещото предизвикателство пред бранша, прогнозира Меркел. Тя подчерта, че "ако ние искаме да останем световният лидер в автомобилния сектор, трябва да отидем напред в (областта на електромобилите)

 и да изградим необходимата инфраструктура”.

Германското правителство се надява по пътищата на страната през 2020 г. да се движат един милион електромобила, предаде БТА, като се позова на АФП.

"Ние никога не сме губили технологичното лидерство и това положение трябва да се запази и в бъдеще", подчерта в посланието си Меркел.

Канцлерът отбеляза лаконично, че "Германия е страната на колата", с аргумента, че страната е придавала облика на автомобилните технологии в продължение на много години и добави, че германския износ се дължи в голяма степен на автомобилостроенето.

Церемонията за отбелязване на годишнината се състоя в Музея на автомобила "Мерцедес" в Щутгарт в присъствието на Ангела Меркел, шефа на Даймлер Дитер Цече и премиерът на правителството на югозападната германска провинция Баден-Вюртемберг Щефан Мапус.

Най-четени