1 трлн. евро е цената на енергийните цели на Европа 08.10 | 16:42

Въпреки усилията за по-малко потребление, до 2030 г. се очаква консумацията на енергия в Европа да скочи с над 20%

От Ивайло Ачев

Европейският съюз (ЕС) трябва да похарчи един трилион евро през следващите десет години за преструктуриране на енергийния си сектор, за да може да намали замърсяването на околната среда съгласно целите си и да осигури необходимия поток енергия, казва европейският комисар по енергетика Гюнтер Йотингер.

„Предизвикателството пред енергетиката е един от най-сериозните тестове за Европейския съюз. Ще минат години преди да можем да кажем, че европейската енергийна система върви по устойчив и сигурен път, а цените на енергията ще бъдат повлияни“, четем в предварителна версия на енергийната стратегия съгласно европейската икономическа рамка „Европа 2020“. Стратегията ще бъде представена официално от Йотингер най-рано през ноември, пише Euractiv.

В стратегията са включени конкретни предложения за постигането й като например реновация на стари сгради с цел по-голяма енергийна ефективност, поправка на електропреносни мрежи, твърда политика при сключване на договори за внос на горива в ЕС и осъществяване на нови инфраструктурни проекти.

Въпреки неистовите усилия на ЕС да свие потреблението чрез иновации до 2030 година се очаква консумацията на енергия в Европа да скочи с 23% до 4 073 тераватчаса. Затова до 2020 година трябва да бъдат изградени или подобрени 50 хил. километра електропреносни мрежи в ЕС. Отделно в момента 350 млрд. евро годишно изтичат от ЕС като плащания за доставки от петрол и газ от чужди страни.

Водещи

Най-четени