10-годишната сага на завода за отпадъци в София се увенча с успех 14.09 | 16:36

ЕК веднага спря наказателната процедура срещу България за лошо управление на отпадъците

От Ростислава Иванова

10-годишната сага на завода за преработка на битовите отпадъци на София най-накрая приключи успешно. Днес бе открито официално и пуснато в експлоатация и последното съоръжение от цялостната система за управление на отпадъците в столицата - завода за механично-биологично третиране на отпадъци в с. Яна, район "Кремиковци". Докато стане факт съоръжението обаче, в началните години мина през дълбока забрава и туткане на общинската администрация, а в по-нови времена и през множество съдебни перипетии – обжалвания на процедури за обществени поръчки на общината и избор на изпълнител.

Всичко това забави фатално построяването му и предизвика откриване на наказателна процедура срещу България от Европейската комисия заради лошо управление на отпадъците. Стигна се и до непосредствена заплаха от загуба на 250 млн. лв. по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) 2007-2013 г., с която Столична община се размина буквално на косъм.

Най-проблемният и любим проект на Фандъкова, за който се говори от времето на кмета Борисов

1567006

Тържествената церемония по прерязване на лентата на завода бе подобаваща, като се има предвид, че това по думите на кмета Йорданка Фандъкова е "най-проблемният й и любим проект за София". На тържеството бяха поканени и премиерът Бойко Борисов, зам.-председателят на ЕК и комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Припомняме, че точно преди 10 години – през есента на 2005 г., когато бившият главен секретар на МВР се яви на избори за първия си кметски мандат в София, в изборната надпревара за първи път бе поставен въпроса от острата нужда на София от завод за третиране на отпадъците. Поводът за това беше стачката на фирмите по чистотата и препълнените контейнери с битови отпадъци в цяла София точно посред лято.

От 8 години пък датират първите процедури за изграждане на завода при тогавашния кмет Бойко Борисов. Реализацията се проточи с години и накрая стана възможна благодарение на европейските средства. 

Добър повод за предизборна кампания

"В Европа, мисля, че само в Берн има по-добър завод за отпадъци", заяви видимо доволен премиерът след откриването на инсталацията в гара Яна. Той припомни, че България не веднъж е била критикувана от Брюксел за проблемите с боклука на София и дори е стартирана наказателна процедура. "Но в крайна сметка с отпуснати над 250 млн. лв. от Европейската комисия по ОПОС бе реализиран проектът, който сега се увенча и със завода за изгарянето на битовата смет".

1567002

В тон с партийната кампания преди местния вот на 25 октомври премиерът и лидер на ГЕРБ припомни задочно на софиянци: "Предприятието е 100% общинско и 100 процента на софиянци. Призовавам българите да са по-отговорни и никога да не допускат чрез политиката и личните амбиции на лидерите на партии да се подлага на изпитание здравето и финансите на цял град".

Борисов благодари на столичния кмет Йорданка Фандъкова за "добре свършената работа", а след това в шеговит стил - и на евродепутата и лидер на европейските социалисти Сергей Станишев. "Благодаря на моя приятел Станишев за маковете, които ни остави. Те стоят на входа на завода. По това време на годината са изкуствени, но напролет ще бъдат истински", каза с усмивка премиерът.

Министър-председателят благодари и на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за това, че от днес ЕК сваля наказателната процедура срещу страната ни за лошо управление на отпадъците, открита през 2007 г.

1567001

България е 8-ма по усвояване на еврофондовете

Кристалина Георгиева пък предаде поздравите на шефа си Юнкер към Борисов, след като по-рано му бе поднесла добрата новина от председателя на ЕК, че Брюксел прекратява наказателната процедура срещу България за лошо управление на отпадъците. "Юнкер обича България и всички българи", увери Георгиева.

"Браво, Бойко! Браво, г-жо Фандъкова! Браво, България". Това е първото нещо, което щеше да каже Юнкер, ако беше присъствал на откриването на завода", заяви българският еврокомисар. И похвали правителството на Борисов за усилията, които е положило, за да навакса с изоставането.

"През последната една година страната ни е постигнала рекордно усвояване на европейски средства - най-високото откакто сме в ЕС. Като комисар по бюджета ми е много приятно да кажа, че страната ни за тази година е на 8-мо място по усвояване. Преди години бяхме на последно и предпоследно място. "Днес ще отрежем лентата на този завод, ще закрием наказателната процедура срещу страната ни, която се влачеше толкова много година. Този проект е един от най-големите, които финансираме в България", обяви Георгиева.

1567009

Еврокомисарят припомни, че за първите два етапа от осъществяването на проекта на столичния завод, Комисията в Брюксел е отпуснала 250 млн. лв. на страната. По новата Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) 2014-2020 г. София ще получи още 280 млн. лв. за изграждането на инсталация в "Топлофикация София" - за оползотворяване на горивото, което се получава след преработка на отпадъците.

Ще можем да използваме боклука, за да топлим нашите семейства на по-ниска цена. По този проект мъжката работа я свършиха жени”, подчерта зам.-председателят на ЕК.

Обещание: Заводът няма да вдигне таксата за смет

"Въвеждането в експлоатация на завода за отпадъци няма да доведе до повишаване на такса смет за гражданите на София", увери в речта си кметът Фандъкова и определи завода като е "любимият й проект за София".

Фандъкова обясни ползите от завода за отпадъци: ще гарантира 57% рециклиране на отпадъците;ще намали депонираните биоразградими отпадъци до 75-80 кг; ще произвежда 5460 мегаватчаса годишно енергия, от която 4560 мегаватчаса ще бъде продавана.

1567010

На следващ етап се предвижда производство на гориво за "Топлофикация" София, която разчита на еврофинансиране за изграждане на горивна инсталация за използване на горивото от боклук. Това ще намали ползвания от "Топлофикация" природен газ. По план пък след 3 години една трета от столичани би трябвало да се топлят от боклука, обясни настоящият кмет и кандидат за трети мандат в София.

"Често ме питат кой е любимият ми проект в София. Този завод винаги е бил за мен най-специалният, защото е ключов за функционирането на града и защото изискваше много усилия. За всички нас това е сбъдната мечта и за десетилетия напред ще бъде решен проблемът с преработката на битови отпадъци на нашия многомилионен град", изтъкна тя. И на свой ред благодари "първо и специално" на премиера Бойко Борисов.




Водещи

Най-четени