10 хил. лева санкция за „ТЕЦ Марица изток“ за замърсяване на въздуха 14.02 | 14:44

"Свилоза" също е глобена, но с 2000 лева

От Ивайло Ачев

За замърсяване на въздуха със серен диоксид РИОСВ – Стара Загора е наложила текуща месечна санкция на стойност 10 116 лева на "ТЕЦ Марица изток" ЕАД, съобщава Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Друго предприятие в България, което е глобено за замърсяване на въздуха, е "Свилоза" АД в Свищов (2000 лева). За излъчване на шум над допустимите стойности от екоинспекцията в Пловдив са санкционирани с по 1000 лева "Растер Павлов” ЕООД за обект "Печатница” в Първомай и "Захарен комбинат Пловдив” АД, Пловдив.

За заустване на отпадъчни води без разрешително в нарушение на Закона за водите са наложени имуществени санкции от по 2000 лева на дружествата "Солт Лейк Девелопмънтс" ЕООД (заустване в река Дермен ) от РИОСВ – Бургас и, "НИК 97” АД, село Калугерово от РИОСВ – Пазарджик (за заустване на производствени отпадни води в река Тополница без пречиствателно съоръжение и разрешително за заустване). Същата санкция е наложена от РИОСВ Пловдив на 5 дружества, притежаващи обекти в село Ведраре и заустващи в река Бяла без необходимото разрешително.

За изпускане на отпадъчни води, превишаващи индивидуалните емисионни ограничения в издадените разрешителни за заустване, са наложени 8 текущи месечни санкции. Най-голяма по размер е наложената от РИОСВ - Пловдив текуща санкция на "Стомар Инвест” АД, Пловдив в размер на 18 238 лева месечно. От РИОСВ - Смолян са наложени месечни санкции от 3 991 лева на ”Лъки Инвест – Говедарника” ЕООД и от 1 224 лв. на ”Лъки Инвест - Джурково” ЕООД, град Лъки. Месечна санкция в размер на 1 435 лв. е наложена и от РИОСВ-Бургас на "СИС Индустрийс” ООД, със седалище Софияна обект "Промишлен комплекс за бутилиране на алкохолни напитки" в село Венец.

Водещи

Най-четени