11 хиляди нигерийци съдят Shell 24.03 | 14:52

Компанията е обвинена в изливането на 500 хил. барела петрол в река Нигер

От Виолета Малинкова

Адвокати, защитаващи интересите на 11 хиляди нигерийски рибари, заведоха дело в Лондон срещу петролната компания Royal Dutch Shell. За това съобщава AFP, цитирана от Lenta.ru.  

Обвиненията срещу дружеството са в нанасяне на щети на околната среда, в частност на риболова в областта, в резултат на изтичане на петрол.

През август миналата година от Shell признаха, че през 2008 година по тяхна вина в река Нигер е имало две изтичания на петрол. Засегнати от инцидентите са 35 села, в които живеят 49 хиляди нигерийци.

Холандскобританската компания призна изтичането на петрол в размер на 4 хиляди барела чак след като фактите около разлива бяха установени от независими институции.

От Shell обещаха, че ще бъдат премахнати всичкищети от замърсяването в региона и ще бъдат изплатени законовите обезщетения на потърпевшите в африканската страна. Компанията вече е изплатила на местните жители 3,5 хиляди паунда плюс хранителни продукти като компенсация.

По информация на Leigh Day – една от адвокатските фирми представляваща пострадалите, изтичането вероятно възлиза на 500 хиляди барела. От Shell заявяват в своя защита, че дори в реката да са изтекли повече от 4 хиляди барела суровина, то вината затова е изцяло на местните жители, които по техни думи, се препитавали с кражба на петрол от тръбопровод на компанията.

Управляващият директор на Shell в Нигерия - Мутиу Сунмону заяви пред BBC, че за да бъде изплатена компенсацията, трябва да отпадната всички неясноти по делото между самите нигерийци. По негови думи, заради междуплеменните борби, от петролната компания не могат да разберат кой всъщност е пострадал и кой трябва да получи парите. Той допълва още, че делото се усложнява и от факта, че нигерийците са представлявани от няколко различи кантори.

Leigh Day подаде иск съм Shell още през април миналата година, но делото беше прекратено, поради началото на преговорите между страните. Но, понеже към днешна дата те все още не са се споразумели, делото беше възобновено, така че предстои да разберем изхода от него.

Водещи

Най-четени