20 делфина са се удавили във Варненско от началото на годината 26.06 | 17:15

В повечето случаи смъртта при делфините се дължи на оплитането им в рибарските мрежи

От Андриян Георгиев

20 сигнала за мъртви делфини са подадени от началото на годината в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна, каза Александър Бакалов, младши експерт в РИОСВ. цитиран от агенция "Фокус".

В повечето случаи причината за смъртността при делфините се дължи на оплитането им в рибарските мрежи. Делфините са белодробно дишащи и на всеки 8-12 минути трябва да излязат на повърхността.

Друга причина за смъртността при делфините са различни заболявания, като най-често интелигентните бозайници страдат от морбили.

През 1950 г. в Черно море е имало около 2 млн. делфини. Тогава е имало предприятие за риболов на делфини, но шест години по-късно ловенето на делфини е забранено със закон. 

Сигнали за открити мъртви делфини могат да бъдат подавани на зеления телефон на РИОСВ във Варна – 052 634 582. На този телефон се подават сигнали и за замърсяване на околната среда.

РИОСВ-Варна извършва проверки за излагане на защитени препарирани животни в механи и ресторанти. Много често самите туристи се възмущават и изпращат сигнали. В заведенията се излагат най-често грабливи птици, отстреляни в миналото. Според Александър Бакалов много от хората не подозирали, че са в нарушение. 

Глобите са от 100 до 1000 лева за физически лица и от 500 до 5000 лева за юридически лица, в зависимост от тежестта на нарушението. В повечето случаи нарушенията се регистрират в механи и битови ресторанти в малки населени места край Варна и Добрич. 

Водещи

Най-четени