30 - 40 години ще трябват за пълното спиране на АЕЦ „Фукушима“ 21.12 | 11:41

Поне 15 млрд. долара ще струва почистването на централата и замърсения регион

От Ивайло Ачев

Извеждането от експлоатация на реактора "Дайчи" на АЕЦ "Фукушима" ще отнеме между 30 и 40 години, твърди японското правителство в представената днес пътна карта на процеса, предаде Reuters.

В момента реакторите на ядрената централа са в състояние на студено спиране. Следващата стъпка е да бъде източено отработеното гориво, като процесът ще продължи две години. След това трябва да се премахнат разтопени остатъци от реакторите, което ще отнеме десет години. Пълното извеждане от експлоатация ще трае 30-40 години.

Според Токио периодът на извеждане от експлоатация не означава, че хората, които живеят край АЕЦ "Фукушима", ще трябва да чакат 40 години, за да се върнат по домовете си. В началото на пролетта на 2012 година първите евакуирани в зоната от 20 километра около АЕЦ "Фукушима" най-вероятно ще получат разрешение да се върнат.

Засега не е ясно колко точно ще струва почистването на АЕЦ "Фукушима", каза японският министър на търговията Юко Едано. Първите изчисления сочат разходи от поне 15 млрд. долара, като основната част трябва да се поеме от Tepco – компанията-оператор на АЕЦ "Фукушима". Това застрашава бъдещето на Tepco като самостоятелна компания.

Водещи

Най-четени