310 млн. лева са инвестирани за по-чист въздух в София 14.04 | 13:13

Една от най-ефективните мерки е осигуряване на екологични превозни средства за градския транспорт

От iNews.bg

Почти 310 млн. лева по оперативна програма "Околна среда" са насочени в мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух чрез осигуряване на екологични превозни средства за градския транспорт. Това събщи заместник-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров по време на Форум за мобилност на мрежата от европейски градове EUROCITIES.

"Резултатите от работата ни лесно се забелязват в ежедневието като по-комфортен, редовен и ефективен градски транспорт, но други резултати, които може би са малко по-важни, остават малко по-встрани. Това например е осигуряването на по-чист въздух и околна среда. Бяха доставени 126 автобуса на Столична община, които работят на сгъстен природен газ, което води до намаляване на вредните емисии до шест пъти", обясни Гуджеров, цитиран от агенция "Фокус".

По друг проект с подобна насоченост с бенефициент Столична община са доставените десет метровлака за намаляване на вредни емисии във въздуха с 2,78 хиляди тона годишно.

"20-те нови трамвайни мотриси намаляват въглеродния диоксид с 5000 тона годишно. Важно е да осигурим живота и здравето на хората. 115 млн. лева за новия програмен период ще бъдат насочени към мерки за намаляване на емисиите от битовото отопление, от обществения транспорт. Екипната работа е ключовото нещо, от което се нуждаем", каза още Павел Гуджеров.

Водещи

Най-четени