34-метров бук на 450 г. е най-старото дърво край Велинград 25.09 | 14:28

Букът се намира в местността Печенешки скали, Пазарджишка област

От Лазар Тодоров

Експертите от направление "Биологично разнообразие, защитени територии и зони" в РИОСВ следят състоянието на 52 вековни и забележителни дървета, намиращи се на територията на област Пазарджик, съобщават от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

В местността Печенешки скали край Велинград се намира най-високото и най-старо дърво в Пазарджишка област – 34-метров бук на 450 години.

Досега са извършени 7 проверки на растителността в област Пазарджик. Последната проверка е направена в местността Филибелийска поляна на вековен смърч, който е известен с името "Седемте братя". Смърчът е на цели 110 години и е висок 35м.

Проверката на РИОСВ-Пазарджик е установила, че вековните дървета се намират в добро физиологично състояние и нямат наранявания нито заболявания. Определени забележителни видове са обявени за защитени след съгласуване с юридическо лице – собственик на имота, в който расте дървото.

От всички 52 регистрирани дървета само едно расте в частен двор. То е от вида ливански кедър.

От инспекцията установяват, че в областта най-многобройни са вековните букове, смърчове, секвои, бяла мура, цер, зимен и летен дъб.

За последните 5 години не е констатирана бракониерска сеч или увреждане на защитени дървета на територията, контролирана от РИОСВ–Пазарджик. При такива нарушения Законът за биологичното разнообразие предвижда санкции от 100 до 5000 лева за физически лица и от 500 до 10 000 лева за юридическите.

Водещи

Най-четени