40 километра велоалеи изграждат в Плевен 20.08 | 10:29

Проектът е на стойност 25 млн. лева и се финансира с европейски средства

От Ивайло Ачев

Мрежа от велосипедни алеи с дължина близо 40 километра ще бъде изградена в Плевен по европейска програма. Това съобщи заместник-кметът Огнян Цанев пред БТА.

Вeлоалеите са част от проекта за интегриран обществен транспорт в областния град, който ще бъде финансиран с 25 милиона лева европейски средства и съфинансиран от общината.

Главната веломрежа на града ще бъде с дължина 19 километра, а второстепенната - 20. Велосипедистите ще могат да ползват и вътрешни квартални маршрути. Предвидени са места за паркиране, както и за наемане на велосипеди под наем.

Девет основни направления ще дадат възможност с колело да се стигне до всяка точка в града. Първият маршрут от два километра и половина е от централния площад "Възраждане" до защитената местност "Парк Кайлъка". За него вече е обявен търг за избор на изпълнител. Останалите алеи ще свържат централната гара с площад "Свобода", с жилищните райони "Сторгозия", "Дружба" и "Юнско въстание", булевард "Русе" и индустриалната зона.

До 2013 г. всички квартали ще бъдат свързани с екологичните велосипедни алеи, като за целта са осигурени 3 милиона лева, уточни Цанев.

Водещи

Най-четени