42 тона батерии за рециклиране събрани за първото полугодие на 2011г. 12.09 | 07:21

За 2011 г. вече са рециклирани 25 тона

От Петя Михайлова

За първото полугодие на 2011 г. са събрани приблизително 42 тона портативни батерии, заяви изпълнителният директор на "Екобатери" Александър Яврийски, цитиран от БТА.

За 2011 г. вече са рециклирани 25 тона, като предстои това да се случи и с останалите събрани стари батерии, посочи изпълнителният директор на "Екобатери". За цялата 2010 г. количеството е 39 тона, които са изпратени във Франция, където батериите са рециклирани до суровини, готови за повторна употреба.

Батериите са съставени от токсични вещества, производството на които отнема много ресурси и причинява големи замърсявания. Рециклирането на батериите пести ресурси. От друга страна една стара батерия лесно отделя съдържащите се в нея тежки метали, а те попаднали в подпочвените води, впоследствие се оказват в човешкия организъм неусетно, като причиняват тежки увреждания години напред.

Яврийски обясни още, че над 3 000 съда за разделно събиране на батерии и акумулатори са били разположени в страната - от административни сгради и общински учреждения, до вериги за техника, мобилни апарати и хранителни вериги, училища, болнични заведения миналата година по това време. Към средата на 2011 г. разположените съдове само от "Екобатери" АД из цялата страна са вече над 8 000. Дори и в по-слабо населени райони има съдове в магазини и кметства.

На територията на всяка община има разположени съдове за разделно събиране на батерии. Дори в общините без договор с организацията по оползотворяване има съдове в много търговски обекти. Докато през предходната 2010 г. е имало сключени договори с около 20 общини, сега броят им е над 30. Сред общините с договори за разделно събиране вече са и Варна, Бургас, Русе, Стара Загора.

В България реални стъпки за разделно събиране на портативни батерии се правят едва от 2009 година, след повече от 20 годишна пауза, докато в другите европейски държави този процес не е прекъсвал. Липсва и особен стимул. Отпадъкът от стари портативни батерии няма изкупна стойност и съответно разделното събиране е само пожелателно, особено предвид липсата на реално наложени санкции за изхвърляне в общ битов отпадък.

Водещи

Най-четени