50 млн. евро за саниране могат да дойдат от фонд "Козлодуй" 30.04 | 17:56

Необходимо е обаче одобрение от Асамблеята на донорите

От Ивайло Ачев

Над 50 милиона евро още ще могат да бъдат инвестирани в проекти за енергийна ефективност на сгради чрез Международен фонд "Козлодуй”. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Козлодуй, където беше даден старт на проект за повишаване на енергийната ефективност на 13 обществени сгради в община Козлодуй и в Нови хан, предаде Агенция "Фокус”.

По думите на министър Добрев програмата е иновативна дори за ЕС, защото ще финансира домакинствата с безвъзмездна помощ в размер на между 2 000 и 3 000 лева за изграждане на инсталации вътре в домовете за отопление с газ. Първо ще търсим одобрение на Асамблея на донорите юни месец и евентуално ще успеем втората половина на годината да я стартираме, каза министърът.

Иначе новият прозорец е вече отворен. Парите ще отидат за мерки за енергийна ефективност за стотици сгради в повече от половината общини в България. С това ще покажем, че енергийната ефективност е приоритет, каза Добрев.

Получени са над 516 проекта за повече от 500 сгради, в момента тече оценка, която ще завърши в рамките на месец. Почти всички общини в България са кандидатствали с проекти.

В неядрения прозорец имаме 120 млн. евро, които ще бъдат разходени за проекти, свързани с енергийната ефективност. Около половината от тях ще бъдат за проекти в енергийна ефективност на сгради, другата половина – за предприятия в сферата на енергетиката, енергийна ефективност при производството и преноса на електроенергия. 10 милиона евро от тях ще бъдат за битова газификация.

С проекта за саниране в Козлодуй, който беше открит днес, общината ще спрестява годишно около 100 000 лева.

Водещи

Най-четени