600 дка ще бъдат засети с лавандула в с. Зимница 17.04 | 16:15

С 260 хил. евро селото ще обогати традицията на зърно и тютюнопроизводството в района с нов вид култура

От Кремена Бедерева

600 дка с лавандула предстои да бъдат засети през есента в стралджанското село Зимница. Това каза за агенция "Фокус” експертът в общинска администрация Надя Жечева.

Благодарение на два проекта по Програмата за развитие на селските райони, на обща стойност 260 хил. евро селото ще обогати традицията на зърно - и тютюнопроизводството в района с нов вид култура – лавандулата.

Тя ще замени освободените площи от тютюна, сортове "Ориенталски” и "Бърлей”. Увеличение има единствено при сорт "Верджиния”, поради което са изградени и 6 нови сушилни. Отрано базата се подготвя за бъдещото производство на новата техническа култура.

Закупена е нова машина за обработката на земята, предстои осигуряването на косачка и още два трактора, потвърди Сюлейман Джамбаз, който заради земеделските успехи и защитени проекти миналата година бе в десетката на еврофермерите у нас.

Разсадът от лавандула е заложен и се развива добре, догодина ще е готова и маслобойната, работниците, 99 на сто, от които са старите тютюнопроизводители, са обучени, дори пазарът на стоката е осигурен - 100 % за износ. Поетапно площите с техническата култура ще достигнат 1000 дка.

И още догодина името на Зимница ще се свързва с производството на лавандулово масло. В дългосрочен план Сюлейман Джамбаз, който обработва 5 хил. дка земя, съсредоточава вниманието си върху изпълнение Стратегията за тютюнопроизводството у нас до 2013 г. и като член на Асоциацията на тютюнопроизводителите следи новостите в тази насока и в ЕС, за да може да разработи и следващи проекти.

Водещи

Най-четени