9 бургаски общини ще си имат депо за битови отпадъци съвсем скоро 24.11 | 13:55

. Системата за битови отпадъци ще обслужва общините Бургас, Сунгурларе, Карнобат, Руен, Айтос Средец, Камено, Несебър и Поморие

От Кремена Бедерева

Депото за битови отпадъци край бургаското село Братово ще е готово до края на тази година. То ще обслужва девет общини. Това стана ясно по време на инспекцията днес, която направи на място министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Стойността на депото е 43 милиона лева. То се изгражда по оперативна програма "Околна среда". Системата за битови отпадъци ще обслужва общините Бургас, Сунгурларе, Карнобат, Руен, Айтос Средец, Камено, Несебър и Поморие.

Средствата по оперативна програма "Околна среда" бяха спрени, но за да не прекъсва изграждането на депото община Бургас осигури необходимите пари, припомни кметът Димитър Николов. Сега общината очаква да получи парите си обратно. По време на огледа днес бе показана първата клетка на депото за битови отпадъци.

Тя е с капацитет 500 хиляди тона и би трябвало да покрие нуждите за около 5 години напред. Предстои изграждането на по-малко клетка за около 350 хиляди тона вместимост. Очаква се за обслужването на депото да бъдат наети 45 души на работа.

Обиколката на министър Василева днес продължи в Поморие, където се работи по "Реконструкция и модернизация на пречиствателна станция за отпадни води и рехабилитация на ВиК мрежата".

По- късно тя ще бъде и в Созопол, за да провери работата по интегриран проект за водния цикъл на курортния град.

Водещи

Най-четени