Asus с технология за намаляване на консумирата от компютрите енергия 15.06 | 11:55

Иновативаната технология намалява консумацията на енергия на паралелните устройства с до 77%

От Виолета Малинкова

Вече всичко минава "на зелено", дори и оптичните устройства. В крак с тенденциите производителят на компютри Asus представи новата си иновативна технология – E-Green, която има за цел намаляване консумацията на енергия от компютърните оптични устройства, включително DVD и Blu-Ray, съобщи Facepla.net.

Програмата принуждава оптичното устройство да се върне в неработещо състояние много по-бързо, отколкото това ставаше досега. По този начин новата технология намалява времето на работа на двигателя на устройството, а следователно - и на количеството енергия за захранването му. С помощта на Asus E-Green, можете също така и да следите размера на акумулираната енергия от момента на инсталация на компютърния компонент. 

Традиционните досега оптичните устройства продължаваха да работят на ниска скорост в продължение на няколко минути, след като операцията по прочитането на диска, поставен в тях, вече е приключила. E-Green програмата обаче позволява устройството да спре да се върти много по-рано. В допълнение, тя намалява и консумацията на енергия в режим на готовност, като блокира излишните движения на компютърния компонент, когато той е празен.

След инсталирането на E-Green в лентата на задачите на дадения лаптоп или компютър се появява икона с програмата, която позволява на потребителите да следят сумарната енергията, която са успели да спестят за времето, през което приложението е работило.

Според Asus нововъведението им намалява консумацията на енергия на паралелните устройства с до 77%, а на конвенционалните серийни устройства – с до 27%.

E-Green програмаta е достъпна на сайта за поддръжка на Asus (support.asus.com). От него всеки желаещ може да я изтегли като първо е нужно да въведе номера на модела на оптичното си устройство, за да получи адекватния за него софтуер. За съжаление обаче, засега приложението работи само с ограничен брой модели оптични устройства на Asus. Това са BW-12B1ST, BC-12B1ST, BR-04B2T, Blu-ray устройствата и DRW-24D1ST, DVD-E818A7TG.


Водещи

Най-четени