BMW представи бъдещите си електромобили 01.08 | 16:20

Градският i3 и спортният i8 чертаят бъдещото на отрасъла, прогнозират от германския концерн

От Георги Георгиев

Шест седмици преди началото на международното автомобилно изложение във Франкфурт, германският автомобилен гигант BMW представи два концептуални модела електромобили от серията i, които според компанията ще зададат цялостната посока на развитие на електрическите автомобили в бъдеще, информира Local.de.

Моделът i3 e малка заоблена кола, която се очаква да се появи в производство през следващите няколко години. Тя се движи изцяло на електричество и ще бъде предлагана на достъпна цена като семеен градски автомобил. BMW все още не са обявили цена за него.

Спортният хибриден модел i8 вероятно ще бъде по-интересен на феновете на BMW. Очаква се той също да се появи в серийно производство през следващите две-три години. Той ще бъде икономичен като компактните градски модели.

Новите модели са част от планирания от BMW бранд, който ще бъде насочен към жителите на градовете, които са загрижени за околната среда и искат да преминат към електрически автомобили в дългосрочен период.

Досега разпространението на електромобилите бе възпрепятствано най-вече от високата им цена, нуждата от скъпи и сложни системи са зареждане, като и по-ниските им характеристики (като мощност и изминат път с едно зареждане) в сравнение с тези на бензиновите и дизеловите модели.

От BMW заявяват обаче, че i3 ще бъде различна от електрическите коли, с които сме свикнали. Тя ще развива от 0 до 100 км/ч. за по-малко от 8 секунди и ще зарежда батерията си посредством стандартен контакт на стената. Специална система за зареждане пък ще намалява това време с 80%.

Въпреки че от BMW все още не казват какво разстояние ще изминава i3 с едно зареждане, представители на компанията посочват, че то ще бъде около 90% от стандартните нужди на хората за придвижване в градовете.

Като екстра по желание моделът ще може да бъде снабден и с допълнителен бензинов двигател, който ще зарежда батерията посредством малък генератор и така ще позволява изминаването на по-големи разстояния.

В същото време спортният i8 ще вдига от 0 до 100 км/ч. за три секунди и ще може изминава до 35 километра с едно зареждане на батерията.

Водещи

Най-четени